Gonore 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Gonore bel soğukluğu olarak da adlandırılır. Bulaşma cinsel ilişki sırasında veya doğum sürecinde gerçekleşir. Gonore cinsel organlar, idrar yolu, rektum, gözleri veya boğazı etkileyebilir.

Gonore bel soğukluğu olarak da adlandırılır. Neisseria gonorrhoeae isimli bakteri bu hastalığa yol açar. Bu enfeksiyon hastalığı kadınları ve erkekleri etkiler. Gonore, dünya çapında yaygın olan bulaşıcı bir hastalıktır ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tahminlerine göre yılda yaklaşık 87 milyon vaka ile cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Öncelikle 15-25 yaş arası gençler bu hastalıktan etkilenmektedir. Gonorenin yayılmasında belirleyici faktör, hastalığın genellikle belirtisiz seyretmesidir. Kuluçka süresi 1-14 gündür.

Bulaşma cinsel ilişki sırasında veya doğum sürecinde gerçekleşir. Gonore cinsel organlar, idrar yolu, rektum, gözleri veya boğazı etkileyebilir. 

Belirtileri olan veya olmayan bir enfeksiyon var olduğu sürece, enfekte kişi bulaşıcı olarak kabul edilir. Etkili bir antibiyotiğin uygulanmasından 24 saat sonra bakteri etkisiz hale gelir. Tedavi yapılmazsa ciddi sağlık sorunları çıkabilir. Hastalık tekrarlanabilir, yani bağışıklık söz konusu değil. Etkili bir aşı bulunmamaktadır. 

Hastalık erkeklerde idrar yaparken ağrı ve yanmaya, penis ucunda kızarıklığa ve penisten akıntıya yol açar. Tisteslerde şişkinlik de oluşabilir. Kadınlarda idrar yaparken ağrı ve yanma, akıntı, kaşıntı, karın ağrısı ve cinsel ilişki sırasında ağrı görülebilir. Gözlerde ağrı, ışığa karşı hassasiyet ve gözlerin biri ya da ikisinden iltihaplı akıntı görülür. Boğaz etkilendiğinde ağrı hissedilir ve boyundaki lenf bezlerinde şişlik görülebilir. 

Hamilelik sırasında enfeksiyon erken doğum veya düşük gibi komplikasyonlara yol açabilir. Tedavi edilmezse, yeni doğanda gözlerde ve ağızda/boğazda enfeksiyon riski vardır. Yeni doğanların gözlerinde oluşan enfeksiyonun, yani konjunktivitin belirtileri genelde doğumdan beş gün sonra meydana çıkar. Tedavi yapılmazsa enfeksiyon gözün diğer kısımlarına yayılır ve körlüğe yol açar.  

Gonore hastalığına yol açan bakterinin antibiyotik direnci, yani antibiyotiğin yeterli etkiyi göstermemesi gonorenin tedavisi ve kontrolü açısından küresel bir sorundur. Bundan dolayı Dünya Sağlık Örgütü 2017'de neisseria gonorrhoeae için yeni antibiyotik ilaçların bulunması zorunlu olan bakteri tanımlaması yapmıştı. Prezervatiflerin doğru kullanımı enfeksiyonların çoğuna karşı iyi bir koruma sağlar.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.