Lyme hastalığı 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Lyme hastalığını önlemenin en iyi yolu kenelerinin yoğunluklu göründüğü yerler olan çimenli, ağaçlık, çalılık alanların bulunduğu bölgelerden kaçınmaktır. Örtünmek de önemlidir (uzun pantolon vb). Böcek kovucu spreyler de kullanılabilir.

Lyme hastalığı Lyme Borreliosis olarak da bilinir. Borrelia adlı bakteriler bu hastalığa yol açar. Genelde keneler Borrelia bakterilerini taşır. Keneler ormanlık alanda ve çimenlerde sık görülmektedir. Ancak çok küçük oldukları için fark edilmeleri oldukça zordur. Bu tür bölgelerde yaşayan veya bu bölgelerde vakit geçiren bireylerin Lyme hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.

Hastalığın farklı aşamaları vardır. Bu aşamalara göre belirtiler değişmektedir. Kene ısırığı sivrisinek ısırığına benzerdir, yani küçük kırmızı bir yumru oluşur. 

En sık görülen aşama eritema migranstır (öküzgözü eritem). Ortası açık, kenarı kırmızı ve iç içe geçmiş halkalar şeklindeki bu kızarıklık kene sokmasından birkaç gün veya birkaç hafta sonra oluşur. Ateş, kas ve baş ağrısı ile yorgunluk da görülür. 

Hastalık sinir sistemini de etkileyebilir. Buna nöroborellioz denilir. Özellikle geceleri kötüleşen sinir ağrısı bu durumun başlıca belirtisidir. Kraniyal sinirlerde (kafatası sinirleri) hafif felç de meydana gelebilir. Buna bağlı olarak uyuşma, görme veya işitme bozukluğu gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Gövde, kollar ve bacaklarda felç daha az yaygındır. 

Lyme artriti (eklem iltihabı) kene ısırmasından birkaç ay veya yıl sonra ortaya çıkabilir. Bu durum çoğunlukla diz eklemlerini etkiler. Bazı kişilerde genellikle kol ve bacakların iç kısımlarında ve burun, el ve ayak parmakları gibi vücudun uç kısımlarında kronik bir iltihap olan akrodermatika kronika atropikans gelişebilir. Bu bölgelerdeki deri mavimsi ve sigara kağıdı gibidir. 

Erken evrede antibiyotik tedavi evde de yapılabilir. Hastalık, merkezi sinir sistemine ilerlemişse, antibiyotik üç hafta damardan verilir. 

Lyme hastalığını önlemenin en iyi yolu kenelerinin yoğunluklu göründüğü yerler olan çimenli, ağaçlık, çalılık alanların bulunduğu bölgelerden kaçınmaktır. Örtünmek de önemlidir (uzun pantolon vb). Böcek kovucu spreyler de kullanılabilir. 

Daha önce Lyme hastalığına yakalanmış bireyler bağışıklıklarına güvenmemelidir. İkinci defa hastalığı geçirmek mümkündür.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.