DSÖ ve pandemiler 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Bilim insanları Corona virüsünün mutasyona, yani değişime açık olduğunu vurguluyor. Kuş gribi (H5N1) şu anda yeniden gündemde. Nisan ayında ABD'de sığırlardan insanlara bulaşan bir vaka belgelenmişti ve artan vakalar söz konusu. Bunun yeni bir pandemiye yol açıp açmayacağı henüz bilinmiyor.

Covid-19 pandemisi neredeyse tamamen gündemden düştü. Ancak son haftalarda enfeksiyonlarda artış söz konusu. Almanya'daki resmi verilere bakanlar rakamların iki sene öncesine göre çok düşük olduğunu söyleyecek. Bu doğru olmak ile birlikte önemli bir hususu da unutmamak gerekir. Eskiden çok fazla test yapılıyordu. Şimdi ise pek kimse test uygulamıyor. 

Bu arada yeni pandemilerin çıkma tehlikesinden bahseden insanların, özellikle de bilim insanlarının sesi duyulmuyor / duyulmak istenmiyor. 

Bilim insanları Corona virüsünün mutasyona, yani değişime açık olduğunu vurguluyor. Kuş gribi (H5N1) şu anda yeniden gündemde. Nisan ayında ABD'de sığırlardan insanlara bulaşan bir vaka belgelenmişti ve artan vakalar söz konusu. Bunun yeni bir pandemiye yol açıp açmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak Haziran ortasında yayınlanan bir uzman raporu, bu yayılmanın dünyanın gelecekteki pandemilere karşı hazırlıklı olmadığını gösterdiği sonucuna vardı. Raporda bir kuş gribi salgını "potansiyel olarak koronadan bile daha yıkıcı olabilir" tespiti yapıldı. 

Dünya Sağlık Örgütü bu tehlikeyi görerek devletlerin bir anlaşma etrafında mutabık olmalarını sağlamaya çalıştı. Ancak iki yıl süren müzakerelere rağmen başarılı olamadı. DSÖ üyesi 194 ülke Mayıs ayında düzenlenen yıllık oturumunda anlaşmayı karar altına almayı hedefliyordu. 

Anlaşma, koronavirüs pandemisinde yaşanan küresel kaosu önlemeyi ve tüm ülkelere gerekli tüm koruyucu malzemelerin, ilaçların ve aşıların zamanında tedarik edilmesini sağlamayı amaçlıyordu.

Yardım kuruluşları ve yoksul ülkeler, anlaşmanın en savunmasız kişilere yönelik bakımı garanti altına almayacağından endişe duymaktadır. Zengin ülkelerde özellikle ilaç endüstrisi tepkili yaklaştı. Bir de DSÖ'nün bir pandemi durumunda karantina veya zorunlu aşılama kararı almak istediğini iddia eden kesimler var.

Görülüyorki pandeminin önlenmesi ve finansman gibi konularda anlaşmazlık vardı. Örneğin, ilaçların veya aşıların yoksul ülkeler için ne ölçüde ücretsiz veya uygun fiyatlarla sunulması gerektiği tartışma konusuydu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.