Kulak çınlaması
Dersim DAĞDEVİREN yazdı —
- Çeşitli yaşam tarzı ve sağlık koşulları, kulak çınlaması riskini artırabilir. Sigara içmek, alkol kullanımı, stres ve korku da hastalığı tetikleyebilir. Çınlama tek taraflı, şiddetli ve sürekli olarak varsa, nedenini daha dikkatlice araştırmak gerekir.
Tıp dilinde kulak çınlamasına tinnitus denilir. Kulak çınlaması kulak içinde duyulan, ama dışarıdan gelmeyen bir sestir. Bu sesler ince bir vızıltı, uğultu veya çınlama şeklinde olabilir. Hastalığa işitme sistemi ya da beyinle ilgili sorunlar neden olur. Sessiz ortamlarda çınlama daha çok hissedilir.
Kulak çınlaması daha çok yaşlı insanlarda görülür, ancak genç yaşta da meydana gelebilir. Çeşitli yaşam tarzı ve sağlık koşulları, kulak çınlaması riskini artırabilir. Erkeklerde kulak çınlaması kadınlara göre daha sık görülmektedir. Sigara içmek, alkol kullanımı, stres ve korku da hastalığı tetikleyebilir. Çınlama tek taraflı, şiddetli ve sürekli olarak varsa, nedenini daha dikkatlice araştırmak gerekir. Orta kulak iltihabı, bazı tümörler ve Meniere hastalığı (sıvı miktarında artış) başlangıçta kendini çınlama ile belli edebilir. Çınlama ile birlikte baş dönmesi, denge problemleri ve işitme kaybı görülüyorsa tetkikler erken yapılmalıdır.
Kulak enfeksiyonu ve tıkanma, kulak yolunu tıkayan kulak kiri, yüksek sese maruz kalma, işitme kaybı, yüksek tansiyon, bazı ilaçlar, baş ve boyun yaralanmaları ve Diyabet gibi bazı kronik hastalıklar da kulak çınlamasına yol açabilir.
Kulak çınlamasında özellikle düşük frekansta işitme kaybı gözlenebilir. Çınlama, çevredeki diğer sesleri duymayı zorlaştırabilir. Denge sistemi de bozulabilir, baş dönmesi de görülebilir. Kulakta basınç hissi de oluşabilir.
Kulak çınlaması gittikçe yaşam kalitesini ciddi anlamda etkiler. Depresyon, stres, uyku sorunu ve konsantrasyon sorunu görülebilir.
Hastalık öyküsünün yanı sıra işitme testleri, tomografi (manyetik görüntüleme yöntemi) ve orta kulaktaki basınç dengesizliklerinin ölçümü tanı koyma açısından önemlidir.
Kulak çınlamasının tedavisi, altta yatan sebebe göre değişir. Tetikçi faktörlerin ortadan kaldırılması önemlidir. İlaç tedavisinin gerekliliğini doktor belirler. İşitme kaybı bağlamında işitme cihazları kullanılır.