Hareket ve sağlık 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Cinsiyet ve yaştan bağımsız olarak, hareket ruh sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Düzenli olarak fiziksel aktif olan kişiler ortalama daha az depresyon ve anksiyete (korku) bozukluğu sorunu yaşamaktadır. Hareketin ayrıca öz saygı ve özgüven üzerinde de olumlu bir etkisi vardır.

Hareket etmek vücutta birçok mekanizmanın ve işlevin çalışmasını beraberinde getiriyor. Hareket bağışıklık sistemini, hormonları, metabolizmayı, kas ve iskelet sistemini etkilemektedir. Hareket etmenin sinir sistemine ve beyin fonksiyonuna da etkisi vardır. Fiziksel aktivite ne kadar yoğun olursa, çeşitli vücut fonksiyonları üzerindeki etkisi de o kadar büyük olur. 

Her hareket kasların çekilmesini veya gevşemesini beraberinde getirir. Fiziksel aktivite sırasında kaslara daha fazla kan ve besin maddesi gider. Düzenli hareket kalp kaslarının da güçlenmesini beraberinde getirir. Böylelikle vücutta kan dolaşımı iyileşir. Solunum kasları da güç almaktadır. 

Cinsiyet ve yaştan bağımsız olarak, hareket ruh sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Düzenli olarak fiziksel aktif olan kişiler ortalama daha az depresyon ve anksiyete (korku) bozukluğu sorunu yaşamaktadır. Hareketin ayrıca öz saygı ve özgüven üzerinde de olumlu bir etkisi vardır. Uyku kalitesi de olumlu etkilenmektedir. Hareket beyne giden kan akışını da iyileştirir. Böylelikle beyindeki oksijen oranı da yükselir. Bellek performansı yaşlılıkta daha yavaş bozulur. Alzheimer hastalığı düzenli hareket eden insanlarda daha yavaş ilerliyor.  

Fazla hareket etmeyen insanlarda kaslar yeterince gelişmiyor. Bu da duruşta zayıflığa, kötü duruşa veya hastalığın ilerleyen dönemlerinde omurgada hasara yol açıyor. Kasların azalmasından kaynaklı vücut daha az enerjiye ihtiyaç duyar. Bu da kilo alımına sebep olur. 

Hareketsizlik bunun dışında da birçok sağlık sorununa neden olabilir. Obezite, kolesterol yüksekliği, kronik sırt ağrısı, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, eklemlerde iltihap, kemik erimesi ve damar sertliği bunların başında gelmektedir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.