Kuş gribi 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Ateş, öksürük, nefes darlığı kuş gribinin öncelikli belirtileridir. Enfeksiyon zatürreye de yol açabilir. Boğaz, kas ve baş ağrısı ile göz iltihabı da sık görülen belirtilerdir. Mide bulantısı, kusma ve ishal de görülebilir.

Geçen hafta Dünya Sağlık Örgütü ve pandemiler başlıklı yazımda kuş gribinden bahsetmiştim. 

Kuş gribi kanatlı hayvanları (örneğin martı, deniz kırlangıcı, ördek, kaz, kuğu) enfekte eden bir virüs hastalığıdır. Hastalığa neden olan virüsün adı H5N1'dır. Kuş gribi genellikle kuşlar arasında yayılan bir hastalık olsa da insanlara da yakın temas yoluyla veya kanatlı hayvanların olduğu ortama maruz kalmanın sonucunda bulaşabilmektedir. Bunun yanısıra birlikte canlı hayvanların yaşadığı bölgeyi ziyaret, az pişmiş kanatlı hayvanların tüketimi ve kuşların organik kalıntıları da bulaşıya neden olabilir.

Hastalık hayvanlarda ölümcül olabilir. Ancak geçmişte insana bulaşan kuş gribi ağır belirtilere yol açmıştı. Ölümle sonuçlandığı da görülmüştür. 

Ateş, öksürük, nefes darlığı kuş gribinin öncelikli belirtileridir. Enfeksiyon zatürreye de yol açabilir. Boğaz, kas ve baş ağrısı ile göz iltihabı da sık görülen belirtilerdir. Mide bulantısı, kusma ve ishal de görülebilir. 

Kuş gribinin belirtileri İnfluenza virüsünün yol açtığı grip hastalığına benzerdir. Ondan dolayı tanıyı koymak kolay değil, spesifik testler gereklidir. 

Bazı antiviral ilaçlar (yani virüse karşı ilaçlar) hastalığın başında kullanıldığında olumlu etki yaratabilir. Onun dışında belirtiler bazında tedavi yapılır. Hastaların dinlenmesi, bol sıvı tüketmesi ve belirtileri hafifletmek için ağrı kesicilerin kullanılması önemlidir.

Kuş gribi enfeksiyonundan koruyan özel bir aşı yoktur. Hastalığın önlenmesi bakımından hijyen belirleyicidir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.