Liken Skleroz hastalığı

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Liken skleroz bulaşıcı olmayan bir cilt hastalığıdır. Hastalık en sık genital kısmının cildinde meydana gelir. Bu bölgelerde beyazımtırak, bazen de kızarık ve mor alanlar izlenebilmektedir. Kaşıntı, batma, yanma ve ağrı hastalığın diğer belirtileridir.

Liken skleroz bulaşıcı olmayan bir cilt hastalığıdır. Vücudun belli bölgelerinde meydana gelen hastalık kapsamında cilt dokusu incelir. Hastalık kroniktir. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Otoimmün faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir, yani vücudun kendi hücrelerine karşı ürettiği bir mekanizma söz konusudur. Liken skleroz genellikle başka otoimmün hastalıklarla ilişkilidir. Ailesinde liken skleroz olanların aile fertlerinin % 15'inde de aynı hastalık görülmektedir. 

Hastalık daha çok kadınlarda, hem genç hem de menopozda olanlarda görülür. Erkeklerdeki ismi ‘balanitis xerotica obliterans’dır ve özellikle sünnet olmamış erkeklerde görülmektedir. 

Hastalık en sık genital kısmının cildinde meydana gelir. Bu bölgelerde beyazımtırak, bazen de kızarık ve mor alanlar izlenebilmektedir. Kaşıntı, batma, yanma ve ağrı hastalığın diğer belirtileridir. Kaşıntıya bağlı olarak kabarma ve kanama da olabilir. Ancak ciltteki renk değişikliği dışında hiçbir belirti göstermeyen vakalar da vardır. 

Hastalığın tanısı belirtiler üzerine ve kadın hastalıkları uzmanının basit muayenesi ile konulur. 

Hastalığın ciddi komplikasyonları çok ender görülür. Cinsel organ derisinde kanser riski yüzde beş artar. Erkeklerde penis kanseri riski artar. Hastalık vajina girişine geçerse daralmadan kaynaklı cinsel ilişkide ağrıya ve kanamaya yol açabilir. İdrar deliği çevresine yerleşen hastalık idrar yapmada zorluğa neden olabilir. Ferç dudaklarında yapışıklık da meydana gelebilir. 

Önlem alma konusunda tahriş edici maddelerden uzak durmak önemlidir. Kokulu ve renkli tuvalet kağıtları, sıkı pantolonlar, sert pedler, genital bölge deodorantları bu maddeler arasındadır. Pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. 

Hastalığın tedavisi belirtilere göre yapılır. Tedavi hastalık şikayet yaratmasa da yapılmalıdır. Kortizon içerikli krem en sık kullanılan tedavi yöntemidir. A vitamini içeren ilaçlar da kullanılabilir. Kortizon kremleri etkili olmazsa kortizonlu hap da verilir. Menopoz dönemindeki hastalarda estrojen hormon takviyesi yapılabilir. Lazer tedavisi de mümkündür.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.