Spina Bifida
Dersim DAĞDEVİREN yazdı —
- Spina Bifida Aperta’da omurilik ve sinirler, açık kalan omurların arasından çıkar ve bebeğin sırtında bir yumru oluşturur. Buna meningomyelosel de denilir. Bu vücuttaki bazı işlevleri kontrol eden sinirlere zarar verir.
Spina Bifida ayrık omurga hastalığı olarak da adlandırılır. Bu hastalık anne karnında oluşmaktadır. Omurga hamileliğin ilk ayında şekillenmeye başlar. Böylelikle bu anomali, yani omurganın tam olarak kapanmaması hamileliğin ilk ayında oluşur.
Türkiye'de her bin bebekten 3’ünde bu hastalık oluşurken, Avrupa'da 10 bin yeni doğan başına 4 vaka gelmektedir.
Hastalığın en temel nedeninin folik asit eksikliği olduğu düşünülmektedir. Bundan dolayı hamilelik esnasında folik asit haplarının alınması önerilmektedir. Avrupa'da folik asit tedavisi uygulandığından beri vakalarda ciddi bir düşüş görülmüştür.
Spina Bifida hamilelik sırasında yapılan ultrason tahliliyle saptanabilir.
Hastalığın bir açık (spina bifida aperta), bir de kapalı çeşidi (spina bifida occulta) vardır. Kapalı versiyonda omurgadaki kemiklerin ufak bir kısmı açıktır ve üstü cilt ile kapalıdır. Bundan dolayı birçok kişi hastalığın farkında bile değildir. Spina Bifida’nın kapalı olması genelde rahatsızlık yaratmaz.
Spina Bifida Aperta’da omurilik ve sinirler, açık kalan omurların arasından çıkar ve bebeğin sırtında bir yumru oluşturur. Buna meningomyelosel de denilir. Bu vücuttaki bazı işlevleri kontrol eden sinirlere zarar verir. Sonucunda kısmi felç, hidrosefali (beyinde sıvı birikimi), yürüme sorunları, bağırsak ve mesane problemleri, omurilikte eğrilik vb. oluşabilir.
Açık Spina Bifida doğumdan sonra kısa zamanda ameliyat gerektirir. Ameliyat ne kadar erken yapılırsa belirtiler, yani oluşan hasar bakımından iyidir. Ameliyatın uzmanlar tarafından yapılması önemlidir. Anne karnında da cerrahi tedavi mümkündür. Bunun için de özel merkezler vardır.
Spina Bifida'lı bir çocuğu, çocuk beyin cerrahisi, ortopedi, çocuk nörolojisi, nefroloji (böbrek) ve çocuk ürolojisi uzmanları muayene eder.