Nezle ile grip aynı değildir
Dersim DAĞDEVİREN yazdı —
- Grip virüs enfeksiyonu olduğu için antibiyotik ile tedavisi mümkün değildir. Çünkü antibiyotikler sadece bakterilere etki etmektedir. Hastalık genelde yaklaşık bir hafta içinde kendiliğinden iyileşmektedir.
Toplumda grip ile nezle tabirleri eş anlamlıymış gibi kullanılmaktadır. Oysa bunlar farklı hastalıklardır. Nezle virüslerle meydana gelen, ama hafif seyreden bir hastalıktır. Grip de virüs hastalığıdır. Ancak grip nezleye göre daha yavaş başlayan ve sıklıkla ateşin daha yüksek seyrettiği, genelde daha ağır geçen bir hastalıktır. Birçok çeşit grip virüsü olduğu ve bu virüslerin yapılarında seneden seneye değişiklik oluştuğu için ömür boyu kalıcı bağışıklık kazanılması mümkün değildir.
Halsizlik, ateş, nöbet titremesi, baş ağrısı, kas ağrıları, öksürük, iştahsızlık gribin başlıca belirtileridir.
Grip bağışıklık sistemini etkilediği için bakteriyel enfeksiyon kapma tehlikesi yüksektir. Zatürre, menenjit, sinir sistemi enfeksiyonları ve kalp kasları enfeksiyonu da olası komplikasyonlardır.
Grip virüs enfeksiyonu olduğu için antibiyotik ile tedavisi mümkün değildir. Çünkü antibiyotikler sadece bakterilere etki etmektedir. Hastalık genelde yaklaşık bir hafta içinde kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak ilk günlerde özellikle komplikasyonları önleme bakımından dinlenme şarttır. Bol sıvı tüketilmesi de salgıların rahatça dışarı atılmasını sağlamaktadır.
Grip, öksürük ve hapşırma ile yayılan damlacıklarla, yine tokalaşma gibi temasla bulaşmaktadır. Bunun için hasta kişilerle temas edip aynı eşyaları (havlu gibi) kullanmaktan kaçınılmalıdır. Hasta olan kişi de çevresindekilerine gribi bulaştırmamak için çok zorunlu olmadığı müddetçe dışarıya çıkmamalıdır.
Grip aşısı
Grip aşısı her yıl Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesi ile Influenza virüsüne karşı (riskli gruplarda ölüm tehlikesi diğer virüs enfeksiyonlarına göre daha da yüksek olan bir virüstür) geliştirilen ve seneden seneye yapısı değişen bir aşıdır.
Aşı olması önerilen kişiler: 60 yaş ve üstündekiler, kronik hastalığı olanlar (kronik kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, şeker ve benzeri hastalığı olanlar), bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar (kanser hastaları, bağışıklık yetmezliği olanlar, organ ve ilik nakli yapılan kişiler), ilk üç aydan sonra hamile kadınlar, sağlık personeli, kreş ve huzurevleri çalışanları, yoğun kitle trafiğinin yaşandığı yerlerde çalışanlar. Grip aşısı Covid-19 aşısı ile birlikte yapılabiliyor.