Reye sendromu
Dersim DAĞDEVİREN yazdı —
- Kusma, şuur kaybı, uyuşukluk, sürekli ağlama ve karaciğer fonksiyon bozukluğu reye sendromunun ilk aşamasında ortaya çıkan belirtilerdir.
Reye sendromu, genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonundan ve bazı ilaçların alımından 3-5 gün sonra ortaya çıkan akut bir ensefalopatidir. Ensefalopati, beyni etkileyen hastalığın beynin çalışma biçiminde yarattığı işlev bozukluğunu tarif etmektedir.
Bazı virüs enfeksiyonların Aspirin ile tedavisinin Reye sendromuna neden olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, çocuklarda ve ergenlerde ateşli hastalıkların Aspirin ile tedavisi çok uygun değildir ve sırf dar bir çerçevede uygun görülmektedir. Bu virüslerin başında gribe yol açan Influenza A ve B ve kızamığa yol açan varisella zoster virüsü gelmektedir.
Reye sendromu neredeyse sadece 15 yaşın altındaki çocuklarda görülmektedir. Cinsiyet dağılımı açısından önemli bir farklılık yoktur. Ölüm oranı %40'a kadar çıkmaktadır.
Reye sendromu hücrelerin güç merkezi olan mitokondrinin arızalanmasından kaynaklanır. Mitokondride karakteristik değişiklikler karaciğer, iskelet kası ve beyinde bulunur. Karaciğer hücrelerinde peroksizom isimli organellerin sayısında da artış vardır. Bundan kaynaklı karaciğer yağ dejenerasyonuna maruz kalır.
Kusma, şuur kaybı, uyuşukluk, sürekli ağlama ve karaciğer fonksiyon bozukluğu reye sendromunun ilk aşamasında ortaya çıkan belirtilerdir. Hastaların yaklaşık üçte birinde Reye sendromunun tam ensefalopatik tablosu gelişir. Bu bağlamda havale, reflekslerin aşırı azalması veya çoğalması, beyinde ödem oluşumu, koma ve nefes darlığı görülmektedir.
Hasta öyküsü ve kan tahlili tanıyı koyma açısından belirleyicidir.
Tedavi yoğun bakımda ve belirtilere göre yapılır. Hastalığın temeline dönük tedavi bulunmamaktadır.