Hirschsprung hastalığı 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Hastalığın en belirgin bulgusu kabızlıktır. Kabızlığın şiddeti sorunlu bölgenin uzunluğuna bağlıdır. Kabızlığa karşı ilaçlar ise fayda etmez. Kusma ve sebebi bilinmeyen ateş de görülebilir. 

Hirschsprung hastalığı bağırsaktaki sinir hücrelerindeki gelişim bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Bu sinir hücrelerine ganglion denilir. Ganglionlar bağırsağın gevşemesini sağlar. Genetik sebeplerden dolayı ganglionların sayısı ya oldukça düşüktür ya da hiç yoktur. Bundan dolayı bağırsak gevşeyemez, yani kasılı kalır. Dışkı istenilen şekilde ilerleyemez ve bu da tıkanmaya yol açar. Hastalık genelde bağırsağın anüse yakın kısmında görülür. Bu bölgede bağırsak kalınlaşır ve genişler. 

Hastalık beş bin doğumdan bir tanesinde görülür. Hastalığın erkeklerde görülme olasılığı 4 kat fazladır. Hastalığın tanısı çoğunlukla doğumdan sonra konulsa da bazı vakalarda ancak ilerleyen yaşlarda sorun anlaşılır. 

Hirschsprung hastalığı olan çocukların bir kısmında Down sendromu da mevcuttur. Her ne kadar genetik sebeplerin hastalığa yol açtığı düşünülse de nedenleri tam olarak bilinmemektedir. 

Hastalığın en belirgin bulgusu kabızlıktır. Kabızlığın şiddeti sorunlu bölgenin uzunluğuna bağlıdır. Kabızlığa karşı ilaçlar ise fayda etmez. Kusma ve sebebi bilinmeyen ateş de görülebilir. 

Bebekler ilk dışkıyı çoğunlukla 48 saat içerisinde yapar. Bu sürede dışkının yapılmaması Hirschsprung hastalığı konusunda şüphe uyandırmalıdır. Karında tipik bir şişkinlik de görülebilir. Hastalık gelişimi engeller. Bağırsakta iltihap da meydana gelebilir. Bu durum enterokolit olarak adlandırılır. İltihap tedavi edilmezse kana karışıp yayılabilir. 

Tanı bağırsak filmi ile koyulur. Görüntüleme için kontrast maddesi verilir. Parça alınarak da tanı netleşir. Hastalığın tedavisinde ise cerrahi yöntemler kullanılır. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.