Çocuk felci

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Ateş, yorgunluk, kusma, baş ve boğaz ağrısı paralitik olmayan çocuk felcinin belirtileridir. Paralitik çocuk felci, omurilikte, beyin sapında veya her ikisinde felce yol açar.

Çocuk felci hastalığı tıp dilinde poliomyelit olarak adlandırılır. Poliovirüs isimli virüs bu hastalığa yol açmaktadır. Poliovirüsler aşılamanın başlamasından önce dünya çapında yaygındı. Yayılımı çok hızlı olduğundan dolayı, virüs ile temas genellikle çocuk yaşta gerçekleşiyor. Bundan dolayı da hastalığa çocuk felci deniliyor. 

Aşılama kampanyaları sayesinde dünya genelinde çocuk felci vakalarının sayısı 1980'lere kıyasla %99,9 oranında azalmıştır. Ancak çocuk felci Pakistan, Afganistan ve Nijerya gibi bazı ülkelerde hala görülmektedir. 

Poliovirüs bulaşan kişilerin yüzde 98'de hiçbir belirtiye rastlanılmamaktadır. Fakat bu kişiler virüsü yayabilir, yani başkasına bulaştırabilir. 

Çocuk felci, felce neden olmayan (nonparalitik) semptomlara sahip olabildiği gibi, sinir sistemine ulaştığı durumlarda felç edici (paralitik) belirtilere de neden olabilir.

Ateş, yorgunluk, kusma, baş ve boğaz ağrısı paralitik olmayan çocuk felcinin belirtileridir. Paralitik çocuk felci, omurilikte, beyin sapında veya her ikisinde felce yol açar. İlk belirtiler paralitik olmayan çocuk felcine benzeyebilir. Yedi-sekiz gün sonra kas ağrısı, spazmlar (kas kasılması), refleks kaybı, ani felç ve ayaklarda deformite gelişir. Enfeksiyon ölümcül de olabilir. 

Çocuk felci hastalığı genel olarak belirtiler üzerinden teşhis edilir. Laboratuvar testleri ile tanı netleşir. Virüsü durdurabilecek ya da virüse doğrudan etki edebilecek bir ilaç bulunmamaktadır. Ağrı kesicilerin yanısıra kasları gevşetmek için antispazmodik ilaçlar kullanılır. Fiziki tedavi de uygulanır. Bacak zayıflığı ilerlerse tekerlekli sandalye gerekli olabilir. Aşılanmak / çocukları aşılamak oldukça önemlidir ve tek önleyici yoldur.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.