Hîlwan'da açık farkla zafer

Curnê Reş kutlama

Curnê Reş kutlama

  • Kürtlerin, Hîlwan Belediyesi'ni 45 yıl sonra kazanmasına tahammül etmeyip seçimleri tekrarlatan AKP-MHP iktidarı, dünkü seçimde ezici çoğunlukla yenildi.

Riha'nın Curnê Reş (Hilvan) ilçesinde 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerinin kazananı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) oldu. DEM Parti Eşbaşkan adayları 6 bin 960 oy alırken, ikinci olan AKP'li aday ise 6 bin 439 oy aldı. 31 Mart akşamı Gençlik Merkezi'nde bulunan 1119 ve 1120 Nolu sandıklara ait oy pusulaları, AKP adayı Ali Aslan Bayık’ın yeğeni Mustafa Bayık’ın da aralarında olduğu 50 kişilik bir grup tarafından yakıldı. Sonraki günlerde olaya dair kamera kayıtları da ortaya çıktı. Sandık yakan AKP'liler, seçim sonuçlarına itiraz ederek, seçimlerin yenilenmesini istedi. İlçe Seçim Kurulu, talebi kabul etti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) da kurulun kararı doğrultusunda seçimlerin yenilenmesine karar verdi. Curnê Reş'teki seçmenler, bu nedenle 2 Haziran'da yeniden sandık başına gitti.

Curnê Reş'in tarihsel önemil

Curnê Reş, DEM Parti’nin geleneğini sürdürdüğü Kürt siyasi hareketinin 1979'dan bu yana kazanamadığı bir ilçeydi. Curnê Reş, Kürt siyasi hareketinin ilk belediyesi olmasından kaynaklı ayrı bir önem içeriyor. Curnê Reş’te 6 Mayıs 1979’da yapılan belediye başkanlığı seçimlerinde Kürt siyasi hareketinin adayı Nadir Temel, oyların çoğunu alarak belediye başkanlığını kazandı. Belediye Meclisi üyeliğine seçilen Saadet Yavuz, Emine Hacıyusufoğlu ve Durre Kaya, Nadir Temel ile birlikte belediyeye başkanlık etti. 1980'nin başında Temel ve bütün meclis üyeleri görevden alınarak, ilçe kaymakamı Taykan Ataman kayyum olarak atandı. 

Fark 3 bini geçti

Temel’den sonra ilçede Kürt siyasi hareketi adına ipi, DEM Parti Eşbaşkanları Serhan Paydaş ve Garip Yeşil göğüsledi. 45 yıl sonra gelen ikinci zafer ilçe sakinlerini sevince boğdu. Serhan Paydaş ile Garip Yeşil, 10 bin 730 oy aldı. AKP’nin adayı ise 7 bin 420 oy aldı. DEM Parti, ilçedeki taziye nedeniyle kutlama yapmadı. Binlerce kişinin katılımıyla kutlama yerine açıklama yapıldı.

Herkese hizmet edeceğiz

Curnê Reş Belediyesi Eşbaşkanları Garip Yeşil ve Serhan Paydaş, “Tüm Hilvanlılara hizmet edeceğiz" mesajı verdi. Eşbaşkanlar, parti binası önündeki kitleye teşekkür etti. Yeşil, "Tüm Hilvanlılara teşekkür ediyoruz. Bizler bu zaferi en çok da Hilvan kadınlarına borçluyuz. Kadınlar özelinde tüm Hilvan halkına kutlu olsun" dedi. 

Paydaş ise “Hilvan üzerindeki bu tecridi hep beraber kaldırdık. 5 yılı aşkın süredir bu zihniyet sadece kendi yandaşlarına hizmet etti. Biz yarından itibaren tüm Hilvanlılara hizmet edeceğiz" diye konuştu.

Muhsin Melik'e adadı

Paydaş, seçim sonuçlarını 30 yıl önce katledilen Kürt siyasetçi Muhsin Melik’e adadıklarını belirterek, “Hilvan'ı ona müjdeliyoruz. Bu halk, 5 aydır gece gündüz demeden bu zihniyeti kırmak için mücadele etti ve müjdeyi verdi" dedi.

Bir daha kazandınız

DEM Parti Ebaşkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, yenilenen seçimlere dair açıklama yaptı. Bakırhan, sonuçlara ilişkin "Zaten kazanmıştınız. Olsun bir daha kazandınız. Muhteşem bir başarı elde ettiniz" paylaşımı yaptı. Hatimoğulları'nın sonuçlara ilişkin paylaşımı ise şöyle: "İrade gaspına karşı halkın iradesi bir kez daha kazandı. Hiçbir gasp biçimi halkın iradesini yenemez."

 

* * *

7 merkezin seçim sonuçları

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart'taki Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından yapılan itirazları incelemiş, bazı ilçe ve beldeler ile mahallelerde seçimlerin yenilenmesine karar vermişti. YSK, seçimlerin yenilenmesine karar verdiği üç ilçe ve dört beldede seçmenler tercihini yaptı

PERÎ: Dêrsim'in Mazgêrt (Mazgirt) ilçesine bağlı Perî (Akpazar) Belde Belediyesi'ni kesin olmayan sonuçlara göre, AKP'nin adayı Ali Aydın kazandı. Aydın 644 oy aldı. CHP’nin adayı Zeynel Yıldırım 422, DEM Parti’nin eşbaşkan adayları Orhan Çelebi ve Naciye Aslan 220 oy aldı.

GÜNEYKAYA: Sêwaz'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Güneykaya beldesinde kesin olmayan sonuçlara göre AKP adayı Hüseyin Kırışkuzu 556 oy olarak seçimleri kazandı. 

PINARBAŞI: Kayseri Pınarbaşı'nda ise resmi olmayan sonuçlara göre CHP adayı seçimleri kazandı. 

GÜZELYURT: Kesin olmayan sonuçlara göre 2 bin 34 seçmenin bulunduğu Aksaray Güzelyurt ilçesinde, AKP Başkan adayı Ünal Değirmencioğlu 873 oyla seçimi kazandı. İYİ Parti 580 ve MHP 287 oy aldı. 

SAĞLIK: Aksaray'a bağlı Sağlık beldesinde ise MHP Belediye Başkan adayı Abdullah Tosun ve AKP Belediye Başkan adayı Mehmet Yiğit arasında yapılan seçimde MHP adayı Abdullah Tosun kazandı. MHP'li Abdullah Tosun 806 oy alırken, AKP adayı Mehmet Yiğit 748 oy aldı.

BÜYÜKKARIŞTIRAN: Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Büyükkarıştıran beldesindeki seçimlerde belediye başkanlığını kesin olmayan sonuçlara göre CHP’nin adayı Ertuğrul Çamlıca kazandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.