Demokrasi ve hukuka dönün

Hukuk Baroları açıklama

Hukuk Baroları açıklama

  • 15 baro, Kobanî Kumpas Davası’nda verine hapis cezalarına, ortak açıklamayla tepki gösterdi.

Semsûr, Agirî, Elîh, Çewlik, Bedlîs, Dêrsim, Amed, Colemêrg, Qers, Mêrdîn, Mûş, Sêrt, Riha, Şirnex ve Wan baroları tarafından yapılan ortak açıklamada, demokratik bir hakkın kullanımıyla ortaya konulan tepkinin, yargı sürecine konu edilemeyeceği belirtildi. Demokratik değerler ile hukuktan uzaklaşma yönündeki adli ve idari pratiklere işaret edilen açıklamada, "Siyaset ve sivil toplum alanını daraltan, hatta tümüyle ortadan kaldıran bu ve benzeri politik temelli yargılamalar, çoğulculuğu ve farklı fikirleri sindirmekte, toplumsal barışı bozma riski barındırmaktadır. Çözüm; daha fazla otoriterleşme değil, demokrasiye ve hukuka dönüştür. Siyasal iktidar tarafından tehdit olarak kabul edilen kişi veya görüşün peşinen suçlu kabul edilmesi, davanın siyasi bir propaganda malzemesi olarak kullanılması ve kamuoyunun bu suça ikna edilmesi üzerine kurulu bir döngüde temel haklardan, adaletten, adil yargılanma hakkından, masumiyet karinesinden ve delillerin gerçekliğinden söz edilemez" denildi.

Demokratik hukuk devletinin temelinin, bağımsız ve tarafsız yargı olduğu; yargının bağımsız olamadığı bir ortamda hiçbir hakkın kullanımı ile bireylerin hukuk güvenliği iklimi bulunmadığı hatırlatılan ortak açıklamada, şunlar kadedildi: "Bu dava kapsamında, siyasal meselelerin yargısal faaliyet kapsamında suçlamalara konu edildiği, böylece siyasal alanı daraltmak ve sonuçta yargıyı siyasal karar mercii haline getirmenin amaçlandığı görülmektedir. Yargı süreci ve alınan kararla toplumun muhalif kesimleri, seçilmişleri yargı aracılığıyla cezalandırılmıştır.

Siyasetçileri bırakın

Biz aşağıda imzası bulunan barolar olarak, bağımlı yargı pratiği ile Kürt siyaset arenasının temel hakları ihlal edilerek kollektif bir cezalandırma sistemiyle karşı karşıya kalmasının kabul edilemez olduğunu; hak, hukuk ve adaleti esas alan bir yargı sürecinin oluşmasını, temel hakları ihlal edilen siyasetçilerin derhal serbest bırakılmasını talep ederiz."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.