Dersim’in pezkovîleri büyülüyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

Pezkovî (dağ keçisi)

Pezkovî (dağ keçisi)

  • Dersim’de neredeyse her yol kenarında karşılaşabileceğiniz pezkovîler (dağ keçileri) bölge halkı tarafından korunuyor. Kutsal kabul eden pezkovîler, Dersim’in önemli sembollerden birisi.

MEDİNE MAMEDOĞLU

 

 

Dersim’in birçok noktasında görülen ve halkın 'Hızır’ın Davarı' olarak da adlandırdığı pezkovîleri Dersim halkı kutsal kabul ediyor. Halk onları birer hayvan, bir av hayvanı, et olarak değil dağların sahibi olarak görüyor. Grup halinde gezen pezkovîler genellikle su içmek için Munzur kenarına indiklerinde kendilerini gösteriyor. Pezkovîler, uçurumlardan atlayarak geldikleri Munzur kenarında su içtikten sonra yönünü yeniden dağlara çeviriyorlar. Zarif yapıları, masum bakışları ve güçlü ayakları ile görenleri kendisine hayran bırakan pezkovîler, kente gelen turistlerin de oldukça ilgisini çekiyor.

 

 

Askeri operasyonlar zarar veriyor!

Son dönemde özellikle avcıların hedefi olan pezkovîler, bölgede yürütülen askeri operasyonlardan kötü etkileniyor. Sık sık yaşanan yangınlarda da zarar gören pezkovîler, bölge halkı tarafından kutsal kabul edilip korunmaya devam ediliyor. Halkın tek talebi de bu hayvanların soylarının tükenmemesi için korunması ve avlanmasının yasaklanması.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.