Dîcle’nin bacakları

Kadın Haberleri —

Dîcle Tirbespiyê

Dîcle Tirbespiyê

  • YPJ savaşçısı Dîcle Tirbespiyê, Rojava’dan Şengal’e kadar DAİŞ’e karşı savaştı. 2 yıl önce Türk devletinin SİHA saldırısında iki bacağını kaybetti ancak mücadelesiyle kadınlara güç oluyor.

Dîcle Tirbespiyê, YPJ savaşçısı. Kuzey ve Doğu Suriye’de DAİŞ’e düzenlenen birçok hamlelerde yer aldı. Sadece Rojava değil Şengal’de Êzîdî kadınları kurtarmak için mevziden mevziye koştu. Onun için halkını ve topraklarını korumak, kadınların hayatına dokunmak paha biçilmez bir mutluluk. Ayrıca 2012’de Cephet-El Nusra saldırılarına karşı oluşturulan öz savunma gruplarına katılan ilk kadınlardan.

Halkın umudu vardı, biz de savaştık

YPJ’ye katılımını Jinha’ya anlatan Dîcle Tirbespiyê, “’DAİŞ’e karşı savaşıp ülkemizi koruyabilecek miyiz?’ diyorduk. Ailelerimiz bize destek oldu. Kadın ve Kurdistan tarihi, Kürtlerin yürüttüğü mücadeleye dair birçok konuda bilgi sahibi olduk. Bu ruhla operasyonlara katıldık. Bütün şehirlerimizi DAİŞ'ten aldık. Şengal'e geçtik, Êzîdîler için savaştık. Birçok arkadaşımız şehit oldu. Acı çektik ama intikam ruhumuz büyüdü. Hedeflerimiz belliydi, geri adım atmadık. Çünkü halkın umutları ve bizden beklentileri vardı” dedi.

Şehit yoldaşları ve kadınların intikamını almak, mücadelelerini sürdürmek için geri adım atmayan Dîcle Tirbespiyê, aynı zamanda gazi. Soykırımcı Türk devletinin 30 Mayıs 2022’de Qamişlo’da bir araca düzenlediği SİHA saldırısında iki bacağını kaybetti. Birçok arkadaşı ise şehit düştü ve yaralandı.

O an…

“Bu benim için yeni bir süreçti” diyen Dîcle Tirbespiyê, o anları şöyle anlattı: “Saldırı sonrası yaralandığım için hastaneye götürüldüm. Kendime geldiğimde iki bacağımı kaybettiğimi öğrendim. YPJ saflarına katıldığımda zaten bunlar yaşanabilecek olasılıklardı. Çünkü bir mücadelenin içindeydik ve bu mücadelede şehit olmak da var yaralanmak da.” QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.