Êlih'i soydular
- Êlih Belediyesi'ne 3. kez atanan kayyumun genel icraatı Kürtçenin kaldırılması, milyarlarca borç, taşınmazların başka kurumlara hibe edilmesi, AKP-MHP'lilere iş ve ihale kapısı açmak oldu.
AKP'nin 2016'da devreye koyduğu kayyum politikasını devam ettirmesi üzerine gözler, yeniden kayyumların uygulamalarına çevrildi. 2016 ve 2020'den sonra önceki gün de atanan kayyumlarla üç dönemdir halkın iradesinin gasp edildiği Êlih'te, kayyumlar belediyeyi borç batağında bıraktı. HDP'den seçilen Êlih Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir'in yerine kayyum olarak atanan Vali Ekrem Canalp, belediye 3 milyar 53 milyon 977 bin 75,91 TL borç bıraktı.
Kürt ve Kürtçe düşmanlığı
Belediyeye 23 Mart'ta atanan kayyum Vali Hulusi Şahin'in ilk icraatı belediyenin web adresinden Kürtçe dil seçeneğini kaldırmak oldu. Kürtçe trafik uyarı yazıları olan "pêşî peya / önce yaya" yazılarını kaldırarak, uygulamalarına devam eden kayyum, 2007'de Fatih Mahallesi'nde bulunan Kine Em Parkı'na yerleştirilen Kürt şair Cegerxwîn’in büstünü 21 Haziran 2022'de kaldırttı. kayyum tarafından kapatıldıktan sonra yakılan Yılmaz Güney Sineması'nın bulunduğu alan vasfı değiştirilerek parka dönüştürüldü. Kayyum talimatıyla geçen yıl 9 Mart’ta Gülistan Caddesi'nde Amedspor forması giyip Kürtçe müzik yapan gençlerin etkinliği zabıta zoruyla engellendi.
İş ve ihaleleler peşkeş
AKP-MHP'lilerin istihdam edildiği kayyum döneminde Mart 2020-Ocak 2021 tarihleri arasında yapılan 77 ihalenin 37’si açık ihale, 40’ı ise 21 f-21 b (pazarlık usulü) ile yapıldı. 2021 yılının ilk 5 ayında toplamda 93 ihale yapıldı. Bunların 62’si açık ihale, 31’i 21 f- 21 b ile yapıldı. 2022'de ise yine 69’u pazarlık usulü, 85’i açık ihale usulü ile yapıldı. Amaç ve hizmet dışı ihalelerdeki usulsüzlükler kentte tartışma yarattı. Mesela Diyarbakır Caddesi'nde bulunan ağaçları ışıklandırma işine 2 milyon 361 bin TL harcandı. Kayyum, 2022’nin Aralık -Şubat aylarında bayrak, poster ve flama alımı için de 1 milyon 550 bin TL harcadı. Êlih Belediyesi'ni borç batağına sürükleyen kayyum, 2 yıl içinde BTM Gurme adlı şirkete 34 milyon 340 bin TL değerinde 3 ayrı ihale verdi.
Taşınmazların satışı
Mayıs 2021'de imaj çalışması için 825 bin TL harcanarak, çekilen spot videolar "haber" diye yandaş TV'lere servis edildi. Kayyum, 11 taşınmazla birlikte kamuya ait yolu dahi satışa çıkardı. Satışa çıkartılan taşınmazlar arasında HDP döneminde sosyal donatı alanı olarak planlanan kreş, çocuk oyun alanı, kütüphane, etüt merkezi, itfaiye merkezi, kadın konuk evi, yaşlı sohbet evi gibi birçok yer bulunuyor. 635 milyon 375 bin TL değer biçilen Batman Park AVM, AKP İl Başkanı Akif Gür'ün de yönetiminde bulunduğu Golden Park A.Ş.'ye 150 milyon TL'ye satıldı.
Devlet kurumlarına transfer
Atanan kayyumlar belediyenin hizmet alanına girmeyen, ödeneği başka bakanlıklardan karşılanan Eğitim Araştırma Hastanesi, Emniyet Müdürü Konağı, Beşiri Kaymakamı konutu, MİT, Çevre Şehircilik Müdürlüğü çevresi peyzaj, ve komando içi yol ve kaldırımlar dahi belediyeni bütçesinden karşıladı. kayyum, İl Emniyet Müdürlüğü Ek Hizmet Binası'na da belediye bütçesinden 6 milyon 283 TL'ye Knossos Yol Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Maze Petrol İnşaat Elektrik Elektronik Nakliyat Hizmet Alımı Konfeksiyon Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi İş Ortaklığı'na verdi.
Gelen giden aratmadı
Vali Şahin yerine 12 Mayıs 2022'de Ekrem Canalp, atandı. Canalp da 31 Mart 2024'e kadar kayyumluk yaptığı kentte birçok usulsüzlüğe imza attı. Kayyum Valisi Ekrem Canalp'ın eşinin katılacağı program için bile belediye personeline katılım zorunluğu getirdi.
Seçimlerde DEM Parti adayları kazandı. Önceki gün örevden alınan Êlih Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük seçilmesinden sonra yaptığı konuşmada, belediyedeki tahribatlara dikkat çekti. Sönük, yaşananları şöyle anlatmıştı: "5 ilçenin Sosyal Yardımlaşma Vakfı'na 4 adet doblo, 1 adet fiorino 5 araç hibe edilmiş. Toplam fiyatı 3 milyon 216 bin 666 TL’dir. İl Özel İdaresi ve Orman Müdürlüğü’ne toplamda değeri 1 milyon 595 bin TL’lik 2 adet 4x4 pikap, Bekirhan Belediyesi’ne Mezarlık Müdürlüğü üzerinden 400 bin TL’lik pikap, 4 adet toplu taşıma otobüsü Balpınar, Beşiri Sason Belediyeleri ve Batman İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne tahsis edildi. Batman İl Emniyet Müdürlüğüne 6 adet araç için 5 milyon TL kaynak aktarımı, Batman İl Jandarma Komutanlığına 5 Adet araç için 5 milyon TL kaynak aktarılması yapılmış."
Diğer taşınmazların devri
Sönük devredilen taşınmazları ise şöyle sıralamıştı: "3 adet belediye arazisine yapılacak kütüphane için alınmış meclis kararı ve protokollerle İl Kültür Müdürlüğü’ne devri yapılmış. Yapım maliyeti 139 milyon TL. Yeşil Kütüphane (İstiklal Parkı içerisinde yapılacaktır) sözleşme bedeli, 43 milyon 160 bin TL. 1 Engelsiz Yaşam Merkezi yapımı, belediyeye ait arazide yapılan ve Aile Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne tahsis için karar alınan proje için 70 milyon TL bütçe ayrılmış. Asfalt plent tesisinde yapılması gereken bakım onarım yapılmadığı için asfalt sezonu gecikmiş, bakım maliyeti 1 Milyon 5 bin TL, Millet Bahçesi'nin 15 bin 122,89 metrekare alanı belediyenin vergi dairesine olan borçları sebebiyle Maliye Hazinesine devredilmiş. Buradaki borç ise 63 milyon 53 bin TL. Sivil Toplum Merkezi projesi belediye tarafından ihale edilmiş olup yapımı bittikten sonra tahsisinin hangi kurumda olacağı konusunda netlik yok. İhale maliyeti 76 milyon TL değerinde."