Esir bin 300 göçmen kurtarıldı

Dünya Haberleri —

Libyalı göçmenler

Libyalı göçmenler

  • Libya’nın doğusundaki hükümet bir hangarda insan kaçakçılarının köleleştirdiği 1300 göçmene ulaştı. Çoğu İşkence görmüş ve tecavüze uğramış göçmenler hastanelere sevk edildi. Bu yıl kurtarılanların sayısı 4 bin 300’ü aştı.

EMRULLAH BOZTAŞ

Libya’da Halife Hafter güçlerinin kontrolü altındaki bölgede insan kaçakçılarına karşı büyük bir operasyon gerçekleştirildi. Bir hangarda tutulan bin 300 göçmen ölümden ve insanlık dışı muameleden kurtarıldı. Avrupa anakarasına ulaşma umudu ile yola çıkan yüzbinlerce göçmen Libya’da ve Tunus’ta insan tacirleri tarafından köleleştiriliyor. Afrika’nın kuzeyindeki göç rotası, doğudan Irak, Suriye, Lübnan, Etiyopya, Çad ve Sudan-Somali hattından gelenleri bir mıknatıs gibi kendine çekiyor. En çok insan taciri Tunus’a ulaşmaya çalışanları, Libya üzerinden tuzağına düşürüyor. İnsan tacirleri birçok kişiyi köleleştiriyor özürlükleri karşılığında ailelerinden fidye alıyor. 

Libya’nın doğusundaki Temsilciler Meclisi hükümetine bağlı Libya Başsavcılığı Pazar günü göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti yapan bir şebekenin çökertildiğini açıkladı. Operasyon sonucunda yakalanan Libyalı ve Suriyeli kişiler hakkında yasal işlem başlatıldığı duyuruldu.

İnsanlığın yüz karaları

Başsavcılık tarafından Facebook üzerinden yapılan açıklamada, Güvenlik Operasyonları Genel Müdürlüğü'nün Ash Shwayrif belediyesinde yasadışı göç ve insan kaçakçılığını organize eden çetelerle ilgili faaliyetleri mercek altına aldıklarını belirtti. Araştırmalar sonucu tespit edilen depo ve hangarlara Güney'den askeri birlikler tarafından desteklenen Ortak Güç ve güvenlik personeli tarafından basın düzenlendi. Güvenlik güçleri bin 300 göçmenin zorla tutulduğu hangara yönelik operasyonun video görüntülerini yayınladı. Bir sanayi bölgesinde hangarlarda zorla alıkonulan 1300 civarındaki göçmenlerin çoğunun ailelerinden fidye almak amacı köleleştirildiği açıklandı. Kolluk kuvvetleri örgütün bir liderini ve on çete üyesini tutukladı.

Tecavüzle biten yol

Aralarında çok sayıda tecavüze uğramış kadının da göçmenler, rehabilitasyon merkezlerine ve hastanelere sevk edildi. Konu hakkında gelişmeleri duyuran göçmenlerle dayanışma örgütü Refugees in Libya, geçtiğimiz hafta da 1000 kadar göçenin çetelerden kurtarıldığını açıkladı. 

10 bin köleleştirilmiş insan

Refugees in Libya, geçen Mayıs ayında da Kufra ve Tazerboua kentlerinde 2000 kişinin Libya’nın doğusundaki hükümet tarafından yapılan operasyonlarla serbest bırakıldığını duyurdu. Göçmen örgütü bölgede tesbit edebildikleri 10 bin kadar insanın üç yıldan beri insan tacirlerinin elinde esir olduğunu da duyurusuna ekledi. Göçmen görgütü depoların yerel halkın bilgisinde olduğunu ve bu amaçla özel olarak büyük bir şekilde ve insan yerleşimlerinin uzağında kurulduğunu açıkladı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.