Hep Efrîn’i yazacağız

Kadın Haberleri —

Ruken Huseyin ve Sakina Arabo

Ruken Huseyin ve Sakina Arabo

  • Ruken Huseyin ve Sakina Arabo, Şehba’ya göçertilen Efrînli iki kadın yazar. Topraklarına duydukları özlemi, acıları, umutları ve kamp yaşamının zorluklarını kaleme alarak, güçleniyorlar.

Efrîn, 7 yıldır Türk devleti ve çetelerinin işgali altında. Şehba’ya göç eden Efrînli 5 kadın yazar Aydınlar Birliği, çatısı altında Efrîn’i, göç hikayelerini ve kamplarda yaşadığı zorlukları “Kadın Parçaları” adlı kitapta anlattı. Yazma ve basma aşaması 3 yıl süren ‘Kadın Parçaları’, Şam hükümetinin ambargosundan dolayı henüz okurla buluşmadı.

Kitabın yazarlarından Ruken Huseyin, Cindiresli. 14 yaşında yazmaya başladı. O dönemde yazmak ve kitap okumak onun için hobiydi, yazar olmayı hiç düşünmüyordu. Ancak işgalden sonra acılarını kaleme dökmeye karar verdi.

Acılarımızı ve umudumuzu anlatmalıydık

Kendisi ve diğer dört yazarın, yerinden edilmenin acılarını, toprağa bağlılığı, savaşı ve ülke hasretini “Kadın Parçaları” kitabında kaydettiklerini söyledi. Ruken Huseyin, böylesi bir çalışmada yer alma sürecini Jinha’ya şöyle anlattı:

“Aydınlar Birliği'nin açtığı öykü yazma kursuyla yazma yeteneğimi geliştirip içimdekileri ifade edebildim. Şiir ve kısa öyküleri yazarak başladım işe. Aydınlar Birliği ise kadınlara çok destek oldu ve bu kitapların imzalamasında büyük rol oynadı. Yeteneklerimizi geliştirmekten vazgeçmedik, tam tersine büyüdük ve daha da güçlendik.”

Kitabın dilinin Arapça olduğunu ancak Kürtçe bir kitap yazmak istediğini ifade eden Ruken Huseyin, “Yerel dergi ve gazetelerde şiirler ve hikayeler yazmak istiyorum” dedi.

 ‘İlk Yardım’ rehberi

Heyva Sor’a Kurd üyesi Sakina Arabo da Kürtçe “İlk Yardım” kitabının yazarı. Hemşire olan 40 yaşındaki Sakina Arabo, Efrînlilerin yaşadığı kamplarda sağlık eğitimleri veriyor.

İlk yardıma dair bildiklerini bir kitapta toplayan Sakina Arabo, “Önce Arapça yazdım ama sonra gördüm ki, Kürtçe ilk yardım konusunda bilinçlendirme kitapları çok az ya da neredeyse yok. Bu yüzden kitabı Kürtçe hazırladım” ifadelerini kullandı.

Sakina Arabo, kitabın içeriğine ilişkin ise şöyle konuştu: “Kitapta yanık, kırık, yara ve boğulma vakalarıyla nasıl baş edileceği, çocuğun kilosu, vitaminler anlatılıyor. Ayrıca suyun önemi, yaygın hastalıklar olan kızamık, kolera ve aşılar dahil birçok konuya dair bilgi verdim.” ŞEHBA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.