İran’ın 'kayıp orta sınıf' kadınları

Kadın Haberleri —

İran'da kadın olmak

İran'da kadın olmak

  • Dünya Bankası'nın bu yıl hazırladığı bir rapora göre İran, iş gücüne katılımda cinsiyete dayalı yasal engeller alanında en kötü durumdaki ülkelerden biri. Sadece Yemen, Batı Şeria ve Gazze İran'dan daha alt sıralarda.

Bu durumu başka istatistiklerde de görmek mümkün. Dünya Ekonomik Forumu'nun bu yılki Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre İran, çalışmada ele alınan 146 ülke arasında kadınların iş gücüne katılımında en düşük orana sahip. 2023 verilerine göre İranlı kadınlar, üniversite mezunlarının % 50'sinden fazlası. Ancak iş gücünün sadece % 12'sini oluşturuyorlar.

Ülkede cinsiyetçi yasaların dışında, yaygın cinsel taciz, kadınlara ve kabiliyetlerine karşı sıklıkla görülen cinsiyetçi tutumlar, çalışma ortamını kadınlar için çok zorlu hale getiriyor.

Çalışmaya bariyer

BBC’ye konuşan Dünya Bankası'nın eski kıdemli danışmanlarından Nadire Çamlo, "İran'da bir dizi yasal ve kültürel bariyer, İran'da kadınları iş gücünün dışında tutuyor" diyor.

Çamlo yasal düzenleme eksiklikleri, yasalardaki kısıtlamalar, ücretlerdeki büyük cinsiyet uçurumu ve kadınların iş yerlerinde ilerlemesi önündeki engellerin, ülkede kadınların iş gücüne kısıtlı katılımında rol oynayan faktörlerden bazıları olduğunu söylüyor.

Öte yandan kadınlar bir işe girebilmek için evli olduğu erkekten izin almaya mecbur bırakılıyor. Bunun aşıp işe girseler bile, ayrımcılığın bir ölçüde hukuk tarafından desteklendiği bir iş gücüne dahil oluyorlar.

Kayıp orta sınıf

Bu yasalardan biri İslam Cumhuriyeti Medeni Kanunu'nun 1105. maddesi. Bu maddede erkekler ailenin reisi ve "ailenin geçimini sağlayan başlıca kişi" olarak tanımlanıyor. Bu da erkeklerin istihdamda önceliklendirilmesi anlamına geliyor.

Nadire Çamlo "İran da bir de 'kayıp orta sınıf' diye adlandırdığım bir kitle var" diyor. Bununla "orta yaşlı, orta ya da lise eğitimi almış ve çalışmayan orta sınıf kadınları kast ettiğini" söylüyor.

Ve ona göre şu anda kadınların iş gücüne katılımını gerçekleştirecek değişiklikleri yapmak için ülkede aktif ve bilinçli bir siyasi irade yok. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.