Hapishane-i Umumi Kadınlar Koğuşu

Kadın Haberleri —

"Hapishane-i Umumi Kadınlar Koğuşu" kitabı

  • Aras Yayınları, Vartuhi Kalantar'ın "Hapishane-i Umumi Kadınlar Koğuşu" isimli kitabını okurla buluşturdu. Kitap, Osmanlı döneminde bir kadın tarafından yazılmış bilinen ilk hapishane tanıklığı olarak nitelendirilebilir.

Aras Yayınları, Vartuhi Kalantar'ın "Hapishane-i Umumi Kadınlar Koğuşu" isimli kitabını okurla buluşturdu. Kitap, Osmanlı döneminde bir kadın tarafından yazılmış bilinen ilk hapishane tanıklığı olarak nitelendirilebilir. Ayrıca Ortadoğu’da bir kadının kalemindençıkmış ilk hapishane anıları olma niteliğini taşıyor.

Lozan’da üniversite öğrencisiyken ailesine yazdığı mektuplar gerekçe gösterilerek 1915’te tutuklanan ve ailesiyle birlikte Divan-ı Harp’te yargılanan Vartuhi Kalantar (1895-1978), hakkında tutuklama kararı çıkarılan diğer Ermeni aydınlarla birlikte Hapishane-i Umumi’yegönderildi.

İki buçuk yıllık mahkûmiyetini, 1920-1921 yılları arasında ‘Getronagan pandin gineru pajinı’[Hapishane-i Umumi Kadınlar Koğuşu] adıyla ilk kez Hay gin dergisinde anlattı.

Kalantar’ın anıları Hapishane-i Umumi’yi bir etnografi gibi inceleyen, yazarın keskin gözlem gücüyle harmanlanmış, eşsiz bir anlatı olarak karşımıza çıkıyor. Ermeni kadınlar tarafından yazıldığı bilinen bir diğer hapishane kitabı ise Gümrülü Elen Püzant’a (YeğisapetIstanboltsiyan, 1895-1970) ait. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.