Dünya Gündemi'nden kısa kısa

Dünya Haberleri —

.

.

  • Filistinliler göç yollarında
  • Nazi sloganı atan AfD’liye para cezası
  • İsviçre’den doğal afet risklerine karşı uyarı

Filistinliler göç yollarında

İsrail ordusu’nun, Han Yunus'un doğu bölgelerindeki Filistinlilere bölgenin "tehlikeli çatışma bölgesi" olduğunu iddia ederek acilen boşaltılmasını istemesi ardından çok sayıda Filistinli kentin batısındaki El-Mevasi bölgesine doğru göç etti. El-Mevasi, İsrail ordusunun daha önce göçe zorladığı Filistinlilerin gitmesini istediği sözde “güvenli bölgeler" arasında bulunuyor.

BM: Endişe verici!

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, İsrail'in binlerce kişiye "bölgenin boşaltılması" çağrısı yapmasından son derece endişe duyulduğunu açıkladı ve şöyle dedi: “Bu, muhtemelen büyük kitlesel yerinden edilme, acılar ve aile ayrılıklarına yol açacak.”

El-Mevasi bölgesi; altyapı, kanalizasyon ağları, elektrik hatları, iletişim ağları ve internetten yoksun bir bölge. Buraya göç eden Filistinliler ciddi bir su, gıda, temizlik ve sağlık hizmetleri kriziyle karşı karşıya. GAZZE

 

* * *

Nazi sloganı atan AfD’liye para cezası

Halle Bölge Mahkemesi, Thüringen eyaletinin faşist AfD Başkanı Björn Höcke'yi, yasaklı “Her şey Almanya için” Nazi sloganını attığı için 16 bin 900 euro para cezasına çarptırdı.

52 yaşındaki Höcke, “anayasaya aykırı ve terörist örgütlerin işaretlerini kullanmaktan” suçlu bulundu, ancak karara karşı temyize gidilmesi mümkün.

Höcke, Aralık 2023'te Gera'daki bir parti etkinliğinde Nazilerin kullandığı "Alles für Deutschland" sloganının başlangıcını söylemiş, partiye katılanlar ise sloganın devamını getirmişti.   

Mahkeme başkanı Jan Stengel, Höcke'nin bu sloganı kasıtlı olarak kullandığını, bunun potansiyel olarak cezalandırılabilir olduğunun farkında olması gerektiğini belirtti.

Höcke, geçen Mayıs ayında da, Merseburg kentindeki bir etkinlikte Nazi dönemine ait yasaklı "Her şey Almanya için" ifadesini kullanmaktan 13 bin euro para cezasına çaptırılmıştı.

Bugün Almanya'da Nazi örgütü SA'nın sloganını kullananlar Ceza Kanunu'nun 86a maddesine göre para ya da üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. DRESDEN

 

* * *

İsviçre’den doğal afet risklerine karşı uyarı

İsviçre'de hükümet, şiddetli fırtınaların büyük hasara yol açtığı ülkenin doğal afetlere karşı hazırlıklı olmadığını belirterek, artan sel felaketi risklerine karşı uyarıda bulundu.

İsviçre'de geçtiğimiz hafta en az dört kişinin hayatını kaybetmesine neden olan aşırı hava olayları sonrası daha fazla doğal afet riskinin kapıda olduğu belirtildi. İsviçre Federal Konseyi üyesi Ignazio Cassis Pazar günü yaptığı açıklamada, "Her yaz birbiri ardına felaketler mi yaşayacağız? Yoksa bu bir istisna mı? Bunu kimse bilemez. Ancak bu tür olayların çoğalması oldukça endişe verici ve bu felaketler karşısında ne kadar savunmasız olduğumuzu gösteriyor," dedi. Cassis, bu uyarıyı şiddetli yağmur, sel ve toprak kaymalarından etkilenen İsviçre'nin Ticino kantonunu ziyareti sırasında yaptı.

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Viola Amherd, X hesabında yaptığı açıklamada, şiddetli fırtınaların İsviçre'de "büyük" hasara yol açtığını ve "durumun ciddiyetini koruduğunu" bildirdi. "Lütfen kendinize dikkat edin ve yetkililerin talimatlarına uyun" diye uyardı.

Ticino Kanton Polisi Başkanı Antonio Ciocco ise yetkililerin şiddetli hava koşulları nedeniyle Ticino'da daha fazla kurban olma ihtimalini göz ardı edemeyeceğini söyledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.