Gazeteciliğe 3 yıl hapis

Süleyman Ahmet

Süleyman Ahmet

  • Babasının taziyesinden dönüşte KDP istihbaratı tarafından alıkonulan Rojnews editörü Süleyman Ahmet’e ‘ulusal güvenliği tehdit’ denilerek 3 yıl hapis cezası verildi.

Başûrê Kurdistan’da 280 gündür rehin tutulan Rojnews editörü Süleyman Ahmet’e çıkarıldığı ilk duruşmada ‘ulusal güvenliği tehlikeye atma’ suçuyla 3 yıl hapis cezası verildi.

Aslen Êfrînle olan ve 5 yıldır Başûrê Kurdistan’da yaşayan   gazeteci Süleyman Ahmet Rojnews4te Arapça servisi editörlüğü yapıyordu. 1 Ekim 2023 tarihinde, babasının taziyesine katılmak üzere Halep’e gitti. 25 Ekim tarihinde Başûr’a dönmek üzere geldiği Pêşxabur sınır kapısına ulaştıktan sonra kendisinden haber alınamadı.

Çalışma arkadaşları, avukatı ve yakınlarının tüm girişimlerine rağmen sınır kapısının denetimini üstlenen KDP yetkilileri, Ahmet’in akıbetine dair bilgi vermedi.

Meslek örgütleri harekete geçti

Süleyman Ahmet’in kaçırıldığına dair şüphelerin ağırlık kazanması üzerine, Avukatlar Duhok Mahkemesi’ne Süleyman Ahmet’le ilgili dava açtı. Aralarında Gazetecileri Koruma Örgütü (CPJ) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün de bulunduğu yerli ve uluslararası gazeteci örgütleri de harekete geçti. Rojnews yetkililerinin yanısıra, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Mina İnsan Haklarını Koruma Komitesi, 12 Nisan’da Ahmet’in akıbetinin belirlenmesi için Birleşmiş Milletler’in (BM) Zorla Kaybedilme Komitesi’ne acil talepli başvuru yaptı.

211 gün sonra açıkladılar

Tepkilerin artmasıyla sıkışan KDP tam 211 gün sonra, 22 Mayıs tarihinde Süleyman Ahmet’in alıkonulduğunu açıklamak zorunda kaldı. Ahmet’in Başûrê Kurdistan’a geçişine ilişkin hiçbir yasal engel bulunmamasına rağmen sınır kapısında asayiş güçleri tarafından alıkonularak İstihbarat Teşkilatı olan Parastin’e teslim edildiği ortaya çıktı. Avukatlar Duhok asayiş binasında Ahmet’le görüştüler. Ahmet, ailesiyle de 2 dakikalık bir telefon görüşmesi yapabildi.

Alıkoymaya suç uydurma

Süleyman Ahmet’i alıkoyduğunu tepkiler üzerine kabul etmek zorunda kalan KDP, hukuki sürecin de başlaması üzerine suç yaratmaya girişti.

Avukat Beşdar Hasan, müvekkili Ahmet’in 2003 yılında Kurdistan Bölgesi Parlamentosu’nda çıkarılan 21 sayılı Kanun’un 1’inci maddesi olan “ulusal güvenliği tehlikeye atma” iddiasıyla suçlandığı bilgisini verdi. Hasan, “Ancak isnat edilen bu suça ilişkin 7 aydır tek bir delil ortaya konulamamıştır. Sorgulama sürecinde resmi bir şekilde Rojava’ya gidip döndüğü ortaya çıkmıştır. Ayrıca resmi bir şekilde Kurdistan Bölgesi’nde oturma iznine sahip olduğu da belgelenmiştir” diye konuştu.

Aylar sonra hakim karşısında

Süleyman Ahmet aylar sonra hakim karşısına çıktı. Dün Duhok Mahkemesi’nde görülen duruşmaya avukatları, çalışma arkadaşlarının yanısıra  Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu(UNAMI) temsilcisi katılmak istedi. Ancak Mahkeme heyeti UNAMI temsilcisinin duruşmaya katılmasına izin vermedi. Görülen şekli duruşma ardından Ahmet’e 3 yıl hapis cezası verildi. Ahmet’in avukatı Neriman Ahmet, karara itiraz edeceklerini bildirdi. DUHOK

 

 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.