Gazeteciliğine şahidiz
Yurt Dışı Haberleri —
- Gazeteci, siyasetçi, akademisyen gibi farklı kesimlerden çok sayıda kişi Almanya’nın talebiyle Hollanda’da tutuklanan, özgür basın geleneğine 35 yıldır emek veren gazeteci Serdar Karakoç’un serbest bırakılmasını istedi.
Gazeteci Serdar Karakoç, 23 Mayıs’ta Almanya’nın talimatıyla Hollanda’nın Kerkrade kentindeki evinden Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesi gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. İlk 48 saatlik gözaltı süresinin ardından tutuklanan Karakoç, Hollanda’nın Limburg kentinde bulunan Sittard Hapishanesi’ne gönderildi. Almanya’da iadesi 24 Temmuz’da Hollanda’da görülecek duruşmada çıkacak karar sonrası netleşecek.
Karakoç’un tutuklanmasına tepki gösteren farklı kesimlerden çok sayıda isim bu kararın uluslararası alanda devam eden hukuksuzluğun bir sonucu olduğuna dikkat çekerek serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Mültecilik haklarımız budanıyor
Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Kurucu Eşbaşkanı Tuncay Yılmaz, Karakoç’un tutuklanmasının bir süredir Almanya’da göçmenlere dönük gerçekleşen saldırıların devamı niteliğinde olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, Sırbistan’da Ecevit Piroğlu’nun açlık grevinin, Fransa’dan Türkiye’ye siyasi sığınmacıların iadelerinin ve Karakoç’un tutuklanmasının yıllardır kazanılan mültecilik haklarının mevcut devletler tarafından budanması anlamına geldiğini belirtti. Yılmaz, “Buna izin vermeyeceğiz. Kazanılmış haklarımızın böyle fütursuzca gündem dışı bırakılmasına müsaade etmeyeceğiz. Serdar Karakoç’un bir an önce özgürlüğe kavuşmasını, hakkındaki tutuklama kararının kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.
Gazeteciliğine tanığım
“Meslektaşım Serdar Karakoç’un gazetecilik faaliyetlerinin tanığıyım ve şahidiyim” diyen gazeteci Hayko Bağdat ise tutuklama kararına tepki göstererek “Avrupa’nın ortasında kalemin, fikrin, gazeteciliğin hala polis baskısına maruz kalmasını şiddetle kınıyorum” dedi.
Saldırılar sona ermeli
Karakoç’un serbest bırakılması talebini dile getiren Akademisyen Neşe Özgen ise Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinde yükselmekte olan Kürt siyasetçilere, Kürt gazetecilere karşı gelişen ağır saldırıların bir an önce sona ermesi gerektiğini vurduladı.
Herkes tepki göstermeli
Ağrı Belediyesi eski Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz, Karakoç’un özgür basın çalışanı olmasının yanında demokrasi mücadelesi yürüten, mücadele içerisinde görev ve sorumluluklarını yerine getiren bir barışsever olduğunun altını çizerek, “Başta basın çalışanları olmak üzere demokrasiden, barıştan yana olan herkes bu haksız tutuklamaya karşı gerekli tepkiyi göstermeli” dedi.
Harekete geçilmeli
Serdar Karakoç’un tutuklanmasının uluslararası hukuksuzluğun bir devamı olduğunu dile getiren Sosyolog Selim Ferat, Karakoç’un iadesinin engellenmesi gerektiğini söyleyerek, “Bu hukuksuzluğa son verilmeli. Bu konuda kim varsa harekete geçmeli ve hep birlikte bunu önlemeliyiz’’ şeklinde konuştu.
Hemen şimdi derhal!
Siyasetçi Sibel Yiğitalp, Karakoç’un yıllarca basın emekçisi olarak ağır şartlarda ve ağır bedeller ödeyerek çalıştığını hatırlatarak “Onun tutukluluğu hukuksuzluktur; yasadışıdır ve kabul edilemez. Hemen, şimdi, derhal Serdar Karakoç’a özgürlük” dedi.
Almanya kararından vazgeçmeli
Gazeteci Firaz Baran ise gazetecilerin Türkiye gibi diktatörlükle yönetilen ülkelerde tutuklandığına dikkat çekerek Almanya’nın iki yüzlülüğüne vurgu yaptı: “Almanya kendine demokratik diyor ancak bir gazetecinin de tutuklanmasını talep ediyor. Almanya bu kararından derhal vazgeçmelidir. Gazeteci Serdar Karakoç serbest bırakılmalıdır.” HABER MERKEZİ