Görevini layıkıyla yaptı

Serhed Çarçella, Zîlan Amed ve Şahan Amed

Serhed Çarçella, Zîlan Amed ve Şahan Amed

  • Türk ordusunun 8 Nisan'da Metîna'ya yönelik saldırısında şehit düşen gerillaların Zîlan Amed, Şahan Amed ve Serhed Çarçella oldukları açıklandı.

Türk ordusunun 8 Nisan'da Metîna'ya yönelik saldırısında şehit düşen gerillaların Zîlan Amed, Şahan Amed ve Serhed Çarçella oldukları açıklandı. BİM, Zîlan Amed'in, bir YJA Star komutanı olarak bulunduğu her yerde, şehadetine kadar öncülük görevini layıkıyla yerine getirdiğini bildirdi.

BİM tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, YJA Star komutanlarından Zîlan Amed (Bêrîvan Zengin / Amed) ile Şahan Amed (Nurullah Tunç / Amed) ve Serhed Çarçella'nın (Esed Raid / Qamişlo) 8 Nisan’da Metîna'ya yapılan saldırıda şehadete ulaştıkları bildirildi. BİM, gerillaların mücadele hayatıyla ilgili bilgiler de verdi.

 

 

Kobanî'den Metîna'ya kadar

Zîlan, Amed'in Licê ilçesinin Çemê Elîka köyünde dünyaya geldi. Ailesinin Şêx Seîd Direnişi’nde yer alması, köyden gerillaya katılımların olması nedeniyle küçük yaşta PKK’yi tanıdı. Gerilla saflarına 2004'te Amed’den katıldı, kısa bir süre sonra Medya Savunma Alanları’na geçti. Zap'ta yeni savaşçılar eğitimi aldı. Eğitiminin ardından gittiği Heftanîn'de dört yıl boyunca mücadele etti. Şehîd Bêrîtan Özgür Kadın Akademisi’nde eğitime dahil oldu. Eğitim sürecinin sonunda Qendîl'e geçti. Birçok farklı çalışmada yer aldıktan sonra yine ihtiyaç duyulduğu için Garê ve Heftanîn alanlarında görevlendirildi. Bu alanlarda bulunduğu süreçlerde daha çok yeni katılanların eğitimiyle ilgilendi. 2014'te Mahsum Korkmaz Askeri Akademisi’nde eğitime dahil olarak komutanlıkta önemli bir düzey kazandı. Bir YJA Star komutanı olarak, DAİŞ saldırılarına karşı Rojava alanına geçmek isteği kabul edildi ve Kobanî'ye gönderildi. Burada DAİŞ'e karşı verilen tarihi ve destansı direnişte yer aldı. Vücudunun birçok yerinden yaralandı. Kısa sürede kendisini toparlamayı başardı. Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok alanında savaştı; askeri taktik ve komuta sanatında önemli tecrübe ve birikim kazandı. DAİŞ işgalinin sona erdirilmesi ardından tekrar Kurdistan dağlarına geçerek, Şehîd İbrahim Akademisi’nde eğitime dahil oldu. Eğitimden sonra Amed’e gitme önerisi kabul görmedi, ihtiyaç duyulan Metîna’da Bölge Komutanlığı düzeyinde sorumluluk üstlendi. Metîna’ya yönelik saldırılara karşı direnişi geliştirmede geç kalmayıp ağır darbelerin vurulduğu birçok eylemin örgütlemesinde yer aldı. Bir YJA Star komutanı olarak bulunduğu her yerde, şehadetine kadar öncülük görevini layıkıyla yerine getirdi.

 

 

İntikam almaya odaklandı

Şahan, Amed’de yurtsever bir ailede dünyaya geldi. 2010'dan itibaren yurtsever devrimci gençlik çalışmalarına dahil oldu, 2015'te esir düştü. Bir yıl boyunca Antalya’da zindanda tutuldu. 2018'de gerilla saflarına katıldı. İlk eğitimini Heftanîn'de aldı ve burada  yaklaşık bir buçuk yıl mücadele etti. Türk devletinin Heftanîn’e işgal saldırılarına cevap veren ilk gerillalardandı. Yeni dönem gerilla tarz ve taktiğinde geliştirmek için askeri eğitimlere dahil oldu. Metîna, Zap ve Avaşîn'deki direnişten büyük bir güç ve moral alarak, bir an önce parçası olmak istedi. Bu temelde Metîna'ya geçti. Nûrî, Hêzil, Laşer, Şerzan, Seren ve Azê yoldaşlar öncülüğünde geliştirilen Girê Hakkari’deki direnişe tanıklık etti. Tüm zamanını yoldaşlarının intikamını almak için çaba harcayarak geçirdi. Bu anlamda Metîna'daki birçok eylemde yer aldı. Böylece düşmanın işgal saldırılarına nasıl cevap olunması gerektiğini pratiğiyle kanıtladı ve bunu şehit düştüğü 8 Nisan 2024'e kadar sürdürdü.

 

 

Her zorluğu aşmayı başardı

Serhed, Qamişlo’da yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Rojava Devrimi şartlarında yetişti ve kendisini eğitti. 2018'de Medya Savunma Alanları’na ulaşarak gerilla saflarına katıldı. Kısa sürede gerilla ve dağ yaşamına uyum sağladı. Karşılaştığı her zorluğu emek vererek ve anlam yükleyerek aşmayı başardı. Yeni savaşçı eğitimini tamamlayıp birçok bölgede dönem görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmeye çalıştı. Savaşın yoğun yaşandığı bölgelere gitmek için önerilerde bulundu. Şehîd Mahir Akademileri’nde birçok gerilla taktiğinde uzmanlaştı ve Metîna'ya geçti. Özellikle düşmanın yöneldiği alanlarda yer alarak saldırılarına cevap oldu. Savaş tünellerinin daha da geliştirilip birer direniş kalesine dönüştürülmesi için büyük bir fedakarlık gösterdi. Zîlan ve Şahan  ile birlikte 8 Nisan 2024'teki saldırıda şehadete ulaştı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.