Güle güle Derviş Hoca
Yurt Dışı Haberleri —
- Maraş katliamında 4 arkadaşı ile Yörükselim Mahallesi’nde direnerek birçok insanın sağ kurtulmasını sağlayan Derviş Koç, 30 yıldan fazladır sürgünde olduğu Hamburg’da 69 yaşında yaşamını yitirdi.
- Katliamda 17 yakını faşistlerce öldürülen Koç, ömrünü mücadeleye adayan devrimci bir kişi olarak Kürt-Alevi toplumunda saygın bir yere sahipti. Derviş hoca doğduğu Kanîxace’ye uğurlanıyor.
MEHMET ZAHİT EKİNCİ / HAMBURG
Maraş Katliamı direnişçilerinden Derviş Koç (69) uzun yıllardır yaşadığı Hamburg'da karaciğer kanseri hastalığından dolayı yaşamını yitirdi. Derviş Koç, 1978’de Türk devletinin paramiliter ve faşist güçlerince gerçekleştirilen Maraş Katliamı’nda devrimci bir öğretmenken 4 arkadaşıyla Yörükselim Mahallesi’ni koruyarak birçok kişinin hayatını kurtarmıştı.
Derviş Koç'un geçtiğimiz Cuma günü yaşanan ani vefatı Hamburg'da yaşayan Kurdistanlılar arasında derin bir üzüntüye yol açtı. Koç, 1954 yılında Maraş’ın Afşin ilçesine bağlı Haticepınar (Kanîxace) köyünde dünyaya geldi. 68 devrimci kuşağından etkilenen Koç, 1977 Antep’teki 1 Mayıs kutlamalarında yer aldı. Bu arada Garbis Altınoğlu ve Ali Mercan ile tanıştı. Yurtsever Gençlik hareketine sempati duyan Koç, Maraş Eğitim Enstitüsü’ne girdi ve orada öğrenci temsilciliği de yaptı. Maraş Katliamı’nda 17 yakınını kaybeden Koç, Yörükselim Mahallesi’nde yaşıyordu. Gerek Gıjık Dede’nin cenazesinde gerekse katliam öncesi kaybedilen iki öğretmenin cenaze törenlerine öncülük yapmıştı.
7 yıl cezaevinde yattı
Maraş Katliamı’nın tanığı olan öğretmen Derviş Koç, yaşanan kanlı döneme dair birçok araştırma yazısını da kamuoyu ile paylaşmıştı. Maraş’ın Andırın ilçesinde öğretmenlik yaparken 12 Eylül darbesinden sonra gözaltına alınan Koç, 7 yıl cezaevinde yattı. Hapis süreci sonrası Avrupa’ya giden Koç, siyasi mücadelesine Almanya’da devam etti.
Devrimcilere yakışır bir yaşam
Hamburg Kaşanlılar Derneği Derviş Koç'u ve Maraş’ta katledilenleri anmak için Altona semtinde bulunan Otmarschen Kilisesi’nde anma etkinliği düzenledi. Anma, Pir Mustafa Mısır'ın çerağ uyandırmasıyla başladı. Ardından bir konuşma yapan Mustafa Mısır, “45 senedir canımız yanmaya devam ediyor. Yaşanan acıyı hepimiz birlikte yaşadık. Yitirdiklerimizin hepsi canımızdan bir parçaydı. Onları unutturmak istemiyorsak anılarına her zaman bağlı kalmamız gerekiyor” dedi.
Fedakarlığı ve cesaretiyle örnekti
“Derviş hoca da fedakarlığı ve cesaretiyle yaşadığı toprakları ölümüne savunarak binlerce insanı ölümden kurtaran çok değerli bir insandı” diyen Pir şöyle devam etti: “Babasını genç yaşta kaybettiği için kardeşlerine hem abilik hem de babalık yaptı. Zor şartlar altında okulunu bitirerek öğretmen oldu ama ona öğretmenlik yaptırmadılar. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi devletin zindanlarında en ağır işkencelere tabii tutuldu. Her halukarda direnerek devrimcilere yakışır bir yaşamın sahibi oldu.”
Hayali boynumuzun borcu
Koç’un yaşadığı köy olan Hatçepınar'da Maraş Katliamı’na ilişkin bir anıt yaptırmak istediğini hatırlatan Pir Mısır, “Bu onun en büyük hayaliydi. Onun bu hayalini gerçekleştirmek hepimizin boynunun borcu olsun. Şehitlerimizin hatırası için yüreğimiz, bilincimiz ve davamızın kıblesi her zaman yaşamış olduğumuz topraklar olmalıdır” dedi.
Doğduğu köyde toprağa verilecek
Hamburg Kaşanlılar Derneği Başkanı Adil Dişli de Derviş Koç'un toplum içerisinde çok saygın bir insan olduğunu, Kaşan halkını bir araya getirmek için kurulan Kaşanlılar Derneği’nde Derviş Koç'un çok büyük emeği olduğunu söyleyerek, “45 sene önce böylesi bir ayda yaşanan katliamdan sağ kurtulan Derviş Koç yine böylesi bir ayda aramızdan ayrıldı” dedi.
Derviş Koç, Perşembe günü doğduğu Hatçepınar köyünde toprağa verilecek.
Doğduğu toprakların aşığıydı
Anma törenine katılan yakınları Derviş Koç’u gazetemize anlattı: Kız kardeşi Hürü Saç: “Hem ağabeyim hem de babam yerindeydi. Babamızı erken yaşta kaybettiğimiz için bize hem abilik hem de babalık yapıyordu. Abiliğin yanı sıra yoldaşımdı aynı zamanda. Oldukça merhametliydi. 7 sene cezaevinde kaldı ve hastalığın çoğunu orada çektiği işkencelerden dolayı kaptı. Son bir senedir hastaydı. Bana ‘İnşallah Mayıs’a kadar yaşarım. Bu kışın ölürsem insanlara da boşu boşuna eziyet ederim’ diyordu.”
Dillere destandı
Dr. Mustafa Havuç: “Derviş abiyi çocukluğumdan beri tanıyorum. Fedakarlığı ve değerlere bağlılığı dilere destandı. Kürt hareketinin ilk evrelerinden itibaren yanında yer alan bir insandı. Maraş Katliamı’nın olduğu sene Maraş'ta okula giderken bir sene evlerinde kaldım. Yaşanan katliamda o, Hamit Kapan, Tahsin ve bir iki arkadaşı ile beraber Yürükselim Mahallesi’nde binlerce savunmasız insanı kurtardılar. 35-40 çocuğu ölmesinler diye evinde saklıyor.”
Kaderde cenazesine gelmek de varmış
Selver Kalay: “Derviş Koç benim çocukluk arkadaşım ve Derviş’in babasıyla benim babam musahipti. Ben kendisinden bir yaş büyük olmama rağmen ilkokula beraber gidiyorduk. Abim olmadığı için bana abilik yapıyordu. Okulda çok zeki ve atılgan bir çocuktu. Hiç unutmam bana ‘Selver seni döven biri olursa bana söyle’ derdi. Çok korumacı birisiydi.”