Isınan havada ölümcül tehlike
Toplum/Yaşam Haberleri —
Hawaii Üniversitesi'nin araştırmasına göre 375 hastalıktan 218’i iklim değişikliğinden etkileniyor. Araştırmada dang humması, hepatit, zatürre, sıtma gibi bilinen patojenik hastalıkların yarısından fazlasının iklim değişikliği nedeniyle daha da ağırlaşabileceğini saptadı.
MESTAN DİLBİLMEZ
Hawaii’deki Mamoa’s Üniversitesi’nin yaptığı araştırmanın ardından dang humması, hepatit, zatürre, sıtma gibi bilinen patojenik hastalıkların yarısından fazlasının iklim değişikliği nedeniyle daha da ağırlaşabileceği ortaya çıktı.
Pazartesi günü Nature Climate Change’de yayınlanan araştırmaya göre bilim insanları, bilinen hastalıklar ve iklim değişikliği arasındaki bağlantıların örnekleri için 70 binden fazla makaleyi analiz etti. Sonuç olarak küresel ısınmayla daha şiddetli hale gelen aşırı iklim olaylarının virüsler, bakteriler, hayvanlar, mantarlar ve bitkiler tarafından tetiklenen hastalıklar üzerinde etkisi olduğunu keşfettiler.
İklim hastalıkları değiştiriyor
Hipokrat'dan bu yana, doktorlar hastalıkları hava koşulları ile ilişkilendirdi, ancak bu çalışma iklimin insan sağlığı üzerindeki etkisinin ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor. Wisconsin-Madison Üniversitesi Küresel Sağlık Enstitüsü Direktörü ve araştırmanın ortak yazarı Dr. Jonathan Patz, "İklim değişiyorsa, bu hastalıkların riski de değişiyor" diyor.
Dang humması, veba, sıtma
Giulia Carbonaro’nun haberine göre araştırmacılar, iklim değişikliğiyle ilgili tehlikelerin patojenleri insanlara daha yakın hale getirdiğini ifade ettiler. Yüksek sıcaklıklar ve daha nemli ortamlar sonucu dang humması, veba, Lyme hastalığı ve sıtma gibi çeşitli virüs ve bakterilerin yayılmasından sorumlu sivrisineklerin, kenelerin, pirelerin, kuşların ve memelilerin çoğalmasını desteklediğini saptadı.
Araştırmacılar, özellikle sivrisinek popülasyonlarının sel ve fırtınaların ardından bir üreme alanı bulduğunu bunun da Batı Nil humması ve sarı humma dahil olmak üzere yaydıkları patojenlerde artışa neden olduğunu belirtiler.
Aşırı hava olayları, dünyanın en savunmasız bölgelerinde binlerce insanın yerinden edilmesine ve zorunlu göçüne neden olduğundan, insanlarla patojenler arasındaki temasın da arttığını ifade ettiler.
Bağışıklık sistemi zayıflıyor
Patojenlerin kendileri değişen hava koşullarına uyum sağlamak için güçlenirken, vücudumuzun bağışıklık tepkisi, tehlikeli koşulların ek stresi, güvenli olmayan yaşam koşulları ve aşırı hava olaylarından sonra zayıfladığını ifade ettiler.
Güçlü ve yaygın hastalıklar
Ancak raporda gün ışığına çıkan bazı olumlu haberler de var. İklim değişikliği nedeniyle hastalıkların büyük çoğunluğu daha da kötüleşirken, bazıları da iyileşti. Sıcak havalarda yaşayamayan virüsler ve patojenler aslında azaldı.
Ama bu, sera gazı salımlarının gezegenimizin iklimini etkileme şekli nedeniyle hastalıkların kötüleşmesini neredeyse dengelemiyor. Rapor yazarları, insanların daha güçlü, daha yaygın hastalıklarla yüzleşmek için zamanla uyum sağlayamayacaklarını ileri sürüyor.
Gerçekten korkutucuydu
Çalışmanın yazarlarından Camilo Mora, “Kovid19 pandemisinin kapsamlı ve yaygın sonuçları göz önüne alındığında, sera gazı salımlarının bir sonucu olarak ortaya çıkan büyük sağlık kırılganlığını keşfetmek gerçekten korkutucuydu. İklim değişikliğine gerçekten uyum sağlayabileceğimizi düşünmemiz için çok fazla hastalık ve bulaşma yolu var. Bu, küresel olarak sera gazı salımlarını azaltmak için acil ihtiyacın altını çiziyor” dedi.