İsrail’den Lübnan sınırına yığınak

Dünya Haberleri —

Gazze/foto:AFP

Gazze/foto:AFP

  • Gazze Şeridi’nin büyük bölümünden kitlesel asker gücünü çeken İsrail ordusunun Han Yunus kentine dönük sivilleri tahliye kararı sonrası Filistinliler kenti terk ediyor. Filistin Kızılayı sağlık görevlileri, Han Yunus ve Refah'ta İsrail bombardımanı sonucu sekiz kişinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ani bir baskınla 7 Ekim’de Gazze’de başlayan savaşta İsrail ordusu, üçüncü aşama adını verdiği lokal saldırılar safhasına geçti. Gazze Şeridi'ndeki varlığını azaltmaya başlayan İsrail ordusu, Lübnan sınırına güç yığmaya başladı.

Gazze Şeridi’nin büyük bölümünden kitlesel asker gücünü çeken İsrail ordusunun Han Yunus kentine dönük sivilleri tahliye kararı sonrası Filistinliler kenti terk ediyor. Filistin Kızılayı sağlık görevlileri, Han Yunus ve Refah'ta İsrail bombardımanı sonucu sekiz kişinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu. 7 Mayıs’tan bu yana Refah kentinin bazı mahallerine dönük de tahliye kararı alan İsrail savaş kabinesi kenti toplarla ve tankçı atışları ile harabeye çevirdi. Birleşmiş Milletler'e (BM) göre bir milyon Filistinli bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

Derin endişeli BM

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, dün Han Yunus ve Refah vilayetlerindeki el-Karara, Beni Suheyla ve diğer kasabalarda yeni tahliye emirleri çıkarıldığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) Gazze Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü Sigrid Kaag, “Gazze Şeridi'nde şu anda 1,9 milyon insan yerinden edilmiş durumda” dedi. Kaag ayrıca, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta yeni tahliye emirleri alındığına dair haberlerden ‘derin endişe’ duyduğunu belirtti.

Ertesi gün planı şekilleniyor

Al Majalla dergisine uluslar arası güçlerin Gazze planına dair yazan James Jeffrey, Hamas’a artık bir rol biçilmediğini işaret ediyor. Senatör Lindsey Graham da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinin hemen ardından 9 Haziran'da Face the Nation adlı televizyon programında, Gazze'nin yeniden inşasına ve yönetimine ilişkin bir plan olduğunu söylemişti.

James Jeffrey yazıda, “Planımız ilk etapta Gazze'yi yönetecek ve belirli bir ülke veya bölgedeki barış ve güvenlik krizini yönetmek amacıyla uluslararası aktörlerin çabalarını koordine etmek için özel amaçlarla kurulmuş gayri resmi ve daimî olmayan uluslararası bir organ olan Uluslararası Temas Grubu'na (ICG) rapor verecek, çok uluslu bir idari yapı kurulmasını öngörüyor. Bu iki oluşum ABD, İsrail, Mısır, önde gelen diğer Arap ülkeleri ve G7 üyesi ülkeler tarafından ortaklaşa hazırlanan uluslararası bir tüzük çerçevesinde kurulacaktır. Filistin Yönetimi ile istişare için bir mekanizmaya sahip olacak ve mümkünse, 10 Mayıs’taki ateşkes kararını takiben BMGK’da alınacak bir kararla desteklenecektir. İsrail'in önerisinin ikinci aşaması için ateşkes müzakerelerinde başka hukuki temeller de atılabilir” diyor.

KUDÜS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.