Kalan yaşamına göz koymuşlar

Emrah ve Fırat Nebioğlu

Emrah ve Fırat Nebioğlu

  • Türk cezaevlerinde rehin tutulan 24 yaşındaki Fırat ve 30 yaşındaki Emrah Nebioğlu kardeşlerden biri diyalize bağlı, diğeri ise yüzde 94 engelli olmasına rağmen tahliye edilmiyor.
  • Amca Mehmet Emin Şahin “Fırat haftada 3 gün hastaneye götürülerek diyaliz makinasına bağlanıyor. 70 kilodan 43 kiloya kadar düştü. Makinaya bağlı yaşıyor” dedi.
  • “Emrah yüzde 94 engelli; belli ki kalan yüzde 6’lık yaşamına da göz koymuşlar. Dışarıda yaşamını sürdüremezken içeride nasıl sürdürecek” diye sordu.

EBRU ASLAN

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) 2024 verilerine göre, hapishanelerde 651'i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutuklu bulunuyor. Emrah Nebioğlu ve Fırat Nebioğlu kardeşler de bu hasta tutsaklar arasında. Batman’da farklı tarihlerde tutuklanan Fırat ve Emrah Nebioğlu kardeşler, yaşadıkları ağır sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmiyor.

Kardeşlerden Emrah Nebioğlu, DAİŞ’in 2014’te Kobanî’ye dönük gerçekleştirdiği saldırılara karşı yapılan protesto eylemleri sırasında başından aldığı kurşunla ağır yalanarak felç kaldı. Batman Devlet Hastanesi tarafından hakkında yüzde 94 engelli raporu hazırlanan Nebioğlu'nun güç kaybı, göz kayması, işitme kaybı ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları bulunuyor.  Felçli olmasına rağmen "kaçma şüphesi” olduğu gerekçesiyle tahliye edilmeyen Emrah, şu an Antalya Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutuluyor. “Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla hakkında açılan davada 7 yıl 3 ay hapis cezası alan Nebioğlu'nun cezası ise Yargıtay'da inceleme aşamasında.

Haftada üç gün diyalizde

Kardeşlerden Fırat Nebioğlu ise Êlih’te 2015'te tutuklandı. Fırat, "Örgüt üyesi olmak” ile “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddialarıyla toplam 11 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı. Nebioğlu, Batman, Gümüşhane ve Elazığ'daki cezaevlerinin ardından en son Diyarbakır T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne sürgün edildi. Fırat Nebioğlu, böbrek yetmezliği nedeniyle haftanın üç günü üç saat diyalize girerek yaşamını sürdürmek zorunda kalıyor.

Cezaevinde kalamaz raporu

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nebioğlu hakkında “cezaevinde kalamaz” raporu verdi. Ancak Adli Tıp 3’üncü İhtisas Kurulu, neredeyse klinik hiçbir değerlendirme yapmadan sadece eski raporların özetini çıkartarak, 14 Mart 2022 tarihinde hasta mahpusun tedavisine “cezaevi şartlarında devam edebileceği” kararı aldı. Nebioğlu’nun böbrek nakli olması için yapılan dört başvuruya ise olumlu dönüş yapılmadı. 

Tüm başvurular reddedildi

Nebioğlu, aynı zamanda “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçlamasıyla 5 yıl 7 ay cezaya çarptırıldı. Batman 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi, “Davanın yeniden görülmesi” ve “İnfazının durdurulması ve tahliye” talepli başvurularını reddetti. Ailenin bir üst mahkemeye yaptığı başvuru da reddedildi. Oysa söz konusu hüküm maddesi, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından Haziran 2023'te iptal edilmişti. 

Genetik böbrek yetmezliği

Hasta tutsakların amcası Mehmet Emin Şahin, yeğenlerinin durumun ilişkin gazetemize konuştu. Şahin, Emrah Nebioğlu’nun Antalya'da olması sebebiyle açık görüşüne üç ayda bir gidebildiklerini söyledi. Şahin, “Ekonomik durumumuz uygun değil. Mesafenin de uzak olması görüşlere gidişimize engel oluyor. Tabii sadece biz değil, bizim durumumuzda olan birçok aile aynı sorunu yaşıyor” dedi.

Ailede genetik böbrek yetmezliği sorunu olduğunu da aktaran Şahin, “Fırat’ın babası vefat etmeden önce böbreğini eşine vermişti. Annenin de birçok rahatsızlığı olduğu için Emrah ve Fırat’la hukuksal anlamda elimden geldikçe ilgilenmeye çalışıyorum” diye konuştu.

Kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz

Emrah'ın yüzde 94 oranında fiziksel engelinin olduğunu hatırlatan Şahin, kendisine koğuşta bulunan arkadaşlarının baktığını aktardı. Şahin, “Cezaevine girmeden önce de yemesini, içmesini, banyosunu bizim desteğimizle sağlıyordu. Bireysel ihtiyaçlarını giderecek fiziksel yetenekten mahrumdu. Yaşamını çevresindekilerin desteğiyle sürdürüyordu. Üç ameliyat geçirdi. Yüzde 94 oranında engeli olan Emrah'ın belli ki kalan yüzde 6’lık yaşamına da göz koymuşlar. Bu vicdansızlıktır. Emrah dışarıda yaşamını sürdüremezken içeride nasıl sürdürecek” diye sordu. Şahin, “Hasta tutsaklar arasında ayrım yapmadan hepsinin tedavi edilmesini ve durumu ağır olanların da bir an önce tahliye edilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Nakilden sonra hapse koyacaklardı!

İki böbreği de iflas eden Fırat Nebioğlu’nun sağlık durumunun ise gün geçtikçe kötüleştiğini ifade eden amca Şahin şu bilgileri verdi: “Böbreklerimden birini Fırat’a vermek istedim. Yapılan testler sonucu doktorlar dokunun uyuştuğunu ve böbrek naklinin yapılabileceğini söyledi. Biz de bunun üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı daha sonra Adalet Bakanlığına başvuruda bulunduk. Ancak doktor, böbrek nakli yapıldıktan sonra Fırat'ın dört duvar arasında yaşayamayacağını söyledi. Çünkü bu süreçte onun tabağından kaşığına, yemesinden içmesine, giyimine kadar her şeyine dikkat etmemiz gerekiyordu. En ufak bir tedbirsizlikte Fırat enfeksiyon kapabilirdi ve yapılan nakil de boşa gitmiş olacaktı. Bu nedenle nakil işlemini durdurmak zorunda kaldık. Çünkü biliyorduk ki, nakilden sonra Fırat’ı tekrar hapse koyacaklardı.

Fırat için bütün kapılar kapalı

Birçok kuruma başvuru yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını kaydeden Şahin, “Ancak bize bütün yolları kapattılar ve eli boş döndük. Fırat 70 kilodan 43 kiloya kadar düştü. Haftada üç gün hapishaneden hastaneye götürülerek diyaliz makinasına bağlanıyor. Her seferinde üç saat boyunca bu işlem devam ediyor. Adeta makinayla yaşıyor” dedi. 

Emrah ve Fırat'ın durumunda olanlar için emsal kararların olduğunu ve bu kararlarla birçok tahliyenin gerçekleştiğini dile getiren Şahin, “Ancak ilgili birçok kuruma bu yönlü başvuru yapmamıza rağmen olumlu bir sonuç alamadık” diye ekledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.