Kerkük için bahane kalmadı

Kerkük

Kerkük

  • Irak Federal Mahkemesi, Türkmen Cephesi Başkanı Hasan Turan ve daha önce vekaleten Kerkük Valiliği görevini yürütmüş olan Rakan Ciburi’nin Kerkük İl Meclisi toplantısı sonucunun iptali yönündeki başvurusunu reddetti.

Bağdat’ta 10 Ağustos’ta 9 üyenin katılımıyla Kerkük İl Meclisi toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantıda Kerkük Valisi ve İl Meclisi Başkanı seçildi. Türkmen Cephesi, KDP ve Arapların bir kısmı toplantıyı protesto etti. Türkmen Cephesi Başkanı Hasan Turan ve daha önce vekaleten Kerkük Valiliği görevini yürütmüş olan Rakan Ciburi, toplantı kararlarının bozulması yönünde Federal Mahkeme’ye başvuruda bulundu. Federal Mahkeme, 18 Ağustos’ta sunulan iki talebi değerlendirdi ve ‘şikayetler çözümleninceye kadar başka kararlar alınmasını gerektirecek acil veya gerekli bir nitelik taşımadığı gerekçesiyle’ reddetti.

 

* * *

Irak’ın egemenliği ihlal ediliyor

Iraklı güvenlik uzmanı Ela Neşu, Türk devletinin Irak’taki saldırılarının ülkenin egemenliğinin ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu söyledi.

Ela Neşu, Türk devletinin Irak’taki askeri varlığı ve hareketliliğine ilişkin Rojnews’e konuştu. Ela, Irak topraklarına büyük bir askeri sevkiyatın yapılmasının Irak’ın egemenliğinin ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu söyledi. Irak topraklarının derinliklerine yapılan askeri konuşlandırmanın gerçek bir askeri müdahale olduğunu ortaya koyduğunu belirten Ela Neşu, şunları söyledi: “Eğer Irak ile Türk devleti arasında karşılıklı bir anlaşma varsa Türk devletinin Başika’daki askeri ve istihbarat üslerinin varlığı ne anlama geliyor? Başika, Türk devletinin Irak’taki en büyük askeri üssüdür ve Ninova’da bulunmaktadır. Bu üste 5 binden fazla asker, askeri teçhizat ve SİHA bulunuyor.”

 

* * *

4 bin kişi, Hol'dan Irak’a döndü

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Danışmanı Kerim Nuri, Rojava’da bulunan Hol Kampı’ndan Irak’a dönenlerin sayısının 4 bin civarında olduğunu açıkladı.

Irak medyasına konuşan Kerim Nuri, Hol Kampı’nda her milletten 53 binden fazla insanın bulunduğunu belirterek, "Bunların 20 bini Iraklıdır. Dünya ülkelerinin çoğu, vatandaşlarını bu kamptan alma konusunda isteksiz. Bu kamp DAİŞ yüzünden çok tehlikeli bir yer haline geldi ve bu nedenle kampın bir an önce kapatılması gerekiyor” dedi. Hol Kampı’nda bulunan Iraklı göçmenlerin geri getirilmesine yönelik Irak’ın aldığı tedbirlerin bir ölçüde başarıya ulaştığını belirten Kerim Nuri, şunları söyledi: “Elleri Iraklıların kanına bulaşmayan pek çok kişi geri getirildi. Yine cinayetler işleyenler de yargılanıyor. Ancak biz onlara intikam alma biçiminde yaklaşmıyoruz.”

Kadın ve çocukların başkalarının işlediği suçlardan sorumlu tutulamayacağını belirten Kerim Nuri, vatandaşlarını Hol Kampı’ndan alan ilk ülkenin Irak olduğunu söyledi. Kerim Nuri, Hol Kampı’nda 20 bin Iraklının bulunduğunu ve şu ana kadar 4 bine yakın kişiyi Irak’a geri getirdiklerini ifade etti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.