Kürt validen insanlık dersi

Dünya Haberleri —

Rebwar Taha

Rebwar Taha

  • Kerkuk Valisi Rebwar Taha, resmi yazışmaları sadece Kürtçe ve Arapçayla sınırlandıran kararı kaldırdı. Devlet resmiyetinde Türkmence ve Süryanice dillerinin de kullanılması talimatını verdi.

Kerkuk’un YNK’li valisi, hükümet ofisleri ve idari birimlerde resmi yazışmaların sadece Arapça ve Kürtçeyle sınırlı kalmaması gerektiğine dikkat çekerek, Türkmence ve Süryanice dillerinin de kullanılması talimatını verdi. Vali Rebwar Taha tarafından imzalanan bu direktif, tüm resmi kurumlara, sendikalara ve kayıtlı örgütlere dağıtıldı.

Irak Anayasasına göre Arapça ve Kürtçe ülkenin resmi dilleri olarak kabul ediliyor. Türkmence ve Süryanice gibi azınlık dilleri bu dilde konuşan toplulukların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde resmi statüye sahip. Bağdat'ın 238 kilometre kuzeyinde bulunan kuzeydeki petrol zengini Kürt kenti Kerkuk, 1.7 milyon nüfusuyla Kürtler, Sünni ve Şii Araplar, Türkmenler ve Süryanilerden oluşan etnik bir çeşitliliğe sahip.

Kerkuk tekrar kimliğine kavuşuyor

Kerkuk, rakip Kürt partileri arasında yaşanan çekişmelerden dolayı statüsü netleşemeyen Irak vilayetlerinden biri olarak duruyor. Barzani ailesinin kontrolü altındaki KDP’nin Ekim 2017’de yaptığı ‘Bağımsızlık referandumu’ sonrası Kürtlerin elinden alınan Kerkuk son seçimlerde YNK’nin başarısı ardından Kürt kimliği ile öne çıkmaya başladı. Irak Anayasasının 140. Maddesi gereği tartışmalı bölge kabul edilen Kerkuk hali hazırda Irak Federal Hükümeti yönetim bölgesinde kabul ediliyor. Araplar, 2003'e kadar Kerkuk de dahil olmak üzere Irak'taki tüm üst düzey pozisyonları elinde tutuyordu.

Türkmenler boykot etmişti

Yeni Kerkuk Valisi Taha’nın talimatı, göreve gelmesinden sadece dokuz gün sonra geldi. Ancak bu atama, Arap ve Türkmenleri temsil eden bazı il meclisi üyelerinin tepkisiyle karşılaştı. Bu üyeler, valinin göreve atanmasına itiraz ederek davalarını Federal Mahkemeye taşıdılar.

Irak anayasası, Arapça ve Kürtçenin resmi belgelerde kullanılması gerektiğini belirtirken, Türkmence ve Süryanice'nin de nüfus yoğunluğuna göre idari birimlerde resmi diller olarak kabul edilmesini öngörüyor. Valinin bu son hamlesi, Kerkük’ün çok kültürlü yapısını koruma ve yerel halkların dillerine daha fazla yer açma çabasının bir parçası olarak görülüyor. KERKUK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.