Köy köy dolaşacağız

Kadın Haberleri —

Sağlık atölyeleri

Sağlık atölyeleri

  • SES Mêrdîn Şubesi Kadın Meclisi ve Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi, evden çıkamayan, hastane ve sağlık ocaklarına uzak olan köylerde yaşayan kadınlara ulaşarak sağlık atölyeleri düzenliyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mêrdîn (Mardin) Şubesi Kadın Meclisi, Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi ile ortak bir çalışma başlatarak, kırsal mahallelerde yaşayan kadınlarla, meme ve rahim kanseri başta olmak üzere sağlık hakkına erişim ve kendi kendini muayene edebilmeye dair atölyeler düzenlemeye başladı.

Çok sayıda kadına ulaşmayı amaçlayan SES Mêrdîn Kadın Meclisi, ilk olarak Artukluilçesine bağlı Goliyê (Göllü) kırsal mahallesinde kadınlarla bir araya geldi. Göllü İlköğretim ve Ortaöğretim Okulu’nda çok sayıda kadına Kürtçe sağlık eğitimi verildi, sağlığa erişemeyecekleri durumda evde nasıl muayene yapacakları ve hastalıklardan korunma yöntemleri anlatıldı.

 

Sultan Ayyıldız

 

SES Mêrdîn Şube Kadın Sekreteri Sultan Ayyıldız, “Çalışmanın ilk gününde Goliyê köyünde kadınlarla bir araya geldik ve oldukça verimli geçti. Kadınların ne tür hastalıklar taşıdıkları, nasıl mücadele edecekleri, başvuracakları mercileri ve tedavi yöntemleri üzerine konuştuk” dedi.

Kendilerine zaman ayıramıyorlar

Jinnews’e amaçlarının sağlık hakkına erişemeyen tüm kadınlara ulaşmak olduğunun altını çizen Ayyıldız, şu bilgileri verdi: “İhtiyaca göre köy isimleri belirliyor, özellikle kadınların erişim ve ulaşım sorunu yaşadığı bölgelere ulaşmayı amaçlıyoruz. Evden çıkamayan, hastane ve sağlık ocaklarına uzak köylerde yaşayanlara ulaşmak istiyoruz. İlk gün kadınların sağlık alanında kendilerine zaman ayırmadıklarını fark ettik. Çünkü daha çok çocuklarının ve ailelerinin ihtiyaçlarını önceliyorlar. Örneğin kendi kendine meme muayenesi yapmak belki yarım saatlerini almayacak. Bunun önemini anlatmaya çalıştık. Ancak ulaşım ve erişim ihtiyaçlarının da karşılanması gerekiyor.” MÊRDÎN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.