Kültür-Toplum gündeminden kısa kısa

Kültür/Sanat Haberleri —

Dengbêjler / Biraz Toprak / Gazeteci

Dengbêjler / Biraz Toprak / Gazeteci

  • Dîlok’ta dengbêj geceleri
  • Thanos'un ailesi: Biraz Toprak
  • Gazeteciler mesleği terk ediyor

Dîlok’ta dengbêj geceleri

Kurdistan’ın en çok göç alan kentlerinden biri olan Dîlok (Antep), 1990’lı yıllarda köyleri yakılan yüzbinlerce yurttaşa ev sahipliği yapıyor. Kente yerleşenler ise kendi bölgelerine has kültürü yaşatmaya çalışıyor. Özellikle Botan’ın köylerinden göçen aileler, degbêj kültürünü sürdürmek amacıyla etkinlikler düzenliyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ceylan Şahinli’nin haberine göre Dîlok’un hem Mezmaxor (Şahinbey) hem de Alaban (Şehitkamil) ilçelerinde yapılan müzik dinletilerine katılan yurttaşlar, sadece müzik değil aynı zamanda Kürt kültürüne ait çirokları da (hikaye) dinleme şansı elde ediyor. Bu gecelerde özellikle kadınlar Kürtçe klamlar seslendiriyor. 20 yıldan uzun süredir yaşadıkları Dîlok’ta, Botan’ın tınılarını hala muhafaza etmeyi başaran kadınlar, klamlarıyla dinleyicileri büyülüyor. 

Kimliğimizi kaybetmedik

Sêrt’in Dihê (Eruh) ilçesinden 27 yıl önce devlet baskısı nedeniyle Dîlok’a göç etmek zorunda kaldıklarını belirten Mesude Üngür, “Devletin yaşattıkları sebebiyle yurdumuzu terk etmek zorunda kaldık. Özgürlük ve barıştan başka temennimiz olmadı. 27 yıldır buradayız, kimliğimizi kaybetmedik, dilimizi de unutmadık. Böyle gecelerde bir araya geldikçe kültürümüze daha da bağlanıyoruz” diye belirtti.  

30 yıl önce geldik

Sêrt’in Berwarî (Pervari) ilçesine bağlı Serhel (Tuzcular) köyünden 25 yıl önce göçertilen Nezire Beçet, yaşadıkları onca baskıya karşı ne kültürlerini ne de dillerini unutmadıklarını vurguladı. Beçet, “Bu etkinliklerin artması lazım. Çocuklarımızın, gençlerimizin bu etkinliklerde daha fazla bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Serhel köyünden 30 yıl önce göçertilerek Mezmaxor’a yerleşen Hesade Beçet de, dengbêj gecelerinde Botan yöresinin şarkılarını dillendiren kadınlardan. Dil ve kültürlerini Dîlok’ta da yaşattıklarını anlatan Beçet, “Bu etkinliklere katılarak stranlarımızı seslendiriyoruz” dedi. DÎLOK

 

* * *

Thanos'un ailesi: Biraz Toprak

Rumları Anadolu’dan göndermek için adına “mübadele” denen sürgünle toprağından koparılan insanların acı dolu trajik öykülerinin anlatıldığı “Biraz Toprak” filminin çekimleri tamamlandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından sonra Yunanistan ile yapılan mübadele anlaşmasının 101. yılı anısına çekilen filmin senaryosu Şair Yazar Tozan Alkan'a ait.

Yönetmenliğini Tozan Alkan ve Özge Cengiz’in yaptığı filmin başrollerinde Kemal Küçükaltan, Mehmet Yıldız ve Özge Cengiz rol aldı. Film, mübadele döneminde ailesinin yaşadığı Ayvalık’tan Yunanistan'ın Midilli adasına sürgün edilen Thanos'un ailesinin 4 kuşak izlerini takip etmesinin öyküsünü anlatıyor. Çekimleri Temmuz ayı boyunca Ayvalık ve İzmir’de gerçekleştirilen film, yer yer belgesel özellikler içeriyor. İSTANBUL

 

* * *

Gazeteciler mesleği terk ediyor

Türkiye’de 350 gazeteci ile 'mesleki memnuniyet' araştırmasına göre gazetecilik artık en güvenilmez ilk beş meslek arasında. Ara kademe gazeteciler hızla mesleklerinden ayrılıyorlar. Nedeni çok uzun saatler ve düşük ücretler.

Araştırmaya göre gazetecilerin yüzde 65'i, günde 9 ila 12 saat çalışıyor. Gazetecilerin yüzde 90'ının haftalık çalışma süresi, 40 saatin üzerine çıkıyor. Gazetecilerin yüzde 82.2'si, aldığı ücretin emeğinin karşılığı olmadığını düşünüyor. Aldığı ücretle geçimini sağladığını söyleyen gazetecilerin oranı ise yüzde 9.8.

Basın Kanunu'na tabi çalışan gazetecilerin oranı yüzde 40.2, basın kartı sahibi olan gazetecilerin oranı ise yüzde 38.7 İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.