Kuzu kırpma değil asimilasyon!
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Birca Belek Dil ve Kültür Derneği Eşbaşkanı Fatma Tunç, Berxbir etkinliğinin Kürt kültüründen uzaklaştırılarak asimilasyon aracına dönüştürüldüğünü söyledi.
Şirnex’in Elke (Beytüşşebap) ilçesinde her yıl gerçekleştirilen geleneksel Berxbir (Kuzu kırpma) Kültür ve Doğa Festivali'nin bu yıl 10'nuncusu ve sonuncusu halk tarafından Temmuz 2015 yılında yasakların gölgesinde gerçekleştirildi. Kato Dağı eteklerinde bulunan ve yüzlerce endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Laleş Yaylası'nda düzenlenen festival, yüzlerce yıllık geleneksel berxbir yöresel oyunlar ve çeşitli yarışmalarla kültürlerin yaşamasına öncülük ederken, festivale on binlerce kişi katılıyordu. O dönemde DEM Parti öncülü partiler tarafından yönetilen Elkê Belediyesi öncülüğünde yapılan festival, kayyumların atanması ve AKP’nin asker ve korucu oylarıyla belediyeyi gasp etmesiyle içi boşaltılan bir festival haline getirildi. Yurttaşların yapmak istediği berxbir etkinliği ise her defasında “güvenlik” gerekçesiyle engellenirken, AKP ve kaymakamlık tarafından yapılan festivallere izin verildi.
Yöre halkı tarafından organize edilen festivalde Kürt sanatçılar, Dengbêj Divanı, halk oyunları ve bölgenin özgünlükleri ön planda tutuldu. Bu yıl AKP’li Elkê belediyesi ve Beytüşşebap Kaymakamlığı tarafından 19-21 Temmuz arasında düzenlenecek etkinlikte Karadeniz müziği yapan Selçuk Balcı isimli şarkıcı sahne alacak.
Oyuna gelmeyin
Birca Belek Dil ve Kültür Derneği Eşbaşkanı Fatma Tunç, düzenlenecek etkinliği değerlendirdi.
Düzenlenecek etkinlikle kültürel asimilasyonun amaçlandığını belirten Tunç, öncesinde halkın kendi kimliği ve kültürüyle düzenlediği festivalin AKP’li belediye ve kaymakam eliyle değiştirilerek egemen kültüre göre dizayn edildiğine işaret etti. Tunç, “Hem Elke’de hem Cizîr ve Şirnex’de çeşitli festivaller düzenliyorduk. Bu festivallerle dil ve kültürümüzü geliştirmeyi ve yaşatmayı amaçlıyorduk. Halkımız kendi rengi, dili ve kültürüyle büyük bir heyecan ve coşkuyla bu festivallere katılıyordu. Şimdi Kürt kültürünü ortadan kaldırıp kendi kültürlerini inşa etmek için bizim olan festivali kendilerine uyarlayarak düzenliyorlar” dedi.
Halkın asimilasyon politikalarına karşı dikkatli olması gerektiğini ifade eden Tunç, “Sistemin amacı dilimizi ve kimliğimizi tamamen ortadan kaldırmaktır. Buna karşı halkımızın diline ve kültürüne daha fazla sahip çıkması gerekiyor. Bu festivallere katılıp bu asimilasyon politikalarının bir parçası olmayın. Sistem kendi sanatçılarını getirip konser veriyor. Bu şekilde halkımızın kültür ve sanatını unutturmak istiyorlar. Buna karşı halkımız da kendilerine ait olmayan etkinliklere katılmamalıdır. Dağlarımız ve yaylalarımız bize yasak. Bizler festival yapmak istediğimizde gerekçeler üreterek yasaklıyorlar. Ancak halkımızı asimile etmek ve kültürümüzü ortadan kaldırmak için kendileri bu tür festivaller düzenliyor. Halkımız tarihine, kültürüne ve diline sahip çıksın. Devletin bu oyunlarına gelmesinler” çağrısında bulundu.
MAHMUT ALTINTAŞ - MA/ŞIRNEX