Le Pen’in Leyen planı

Dünya Haberleri —

Von der Leyen - Le Pen - Meloni

Von der Leyen - Le Pen - Meloni

  • Fransız ırkçı lider Le Pen, neo-Nazi geçmişi ile bilinen İtalya Başbakanı Meloni’ye Avrupa Parlamentosu’nda milliyetçi ID ve ECR gruplarını birleştirip ‘süper grup’ kurma çağrısı yaptı. 

Avrupa ülkelerinde göçmen karşıtlığı ve yabancı düşmanlığı ile canlanan milliyetçi partiler bölünmüş bir şekilde Avrupa Parlamentosu seçimlerine giriyor. Avrupa merkez sol partilerinin Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e, Meloni'ninki de dahil olmak üzere aşırı sağ partilerin desteğini alması halinde ikinci dönemde kendisine destek vermeyeceklerini açıklaması sonrası ırkçılardan Von der Leyen’e destek mesajı çıktı. Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen, yaptığı açık çağrı ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'ye yeni bir ittifakta kendisiyle güçlerini birleştirmesini önerdi. Analistler Meloni'nin seçim sonrası süreçte oynayacağı rolün kilit önemde olacağını söylüyor. İtalya başbakanı şu ana kadar merkez sağ grupta kalarak Von der Leyen'i destekledi.

Von der Leyen nasıl kurtulur?

Marine Le Pen, Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte "Şimdi birlik olma zamanı, bu gerçekten yararlı olur. Eğer başarılı olursak Avrupa Parlamentosu'nda ikinci grup olabiliriz. Bence böyle bir fırsatı kaçırmamalıyız" dedi.

Le Pen'in daveti, Ulusal Ralli'nin (RN) artık parlamentoda Alternative für Deutschland (AfD) ile birlikte oturmayacağını açıklamasının ve pan-Avrupa aşırı sağ grubu Identity and Democracy'nin (ID) Alman partisini toksit (zehirli) olduğu gerekçesiyle ihraç etmesi ardından geldi. Le Pen'in önerdiği aşırı sağcı "süper grubun", partilerin hizipsel çekişmeleri göz önüne alındığında zor görünse de AB'nin işleyişi üzerinde etkili olabilecek.

Kafası karışık ultra-milliyetçiler

Avrupa'nın ulusal-muhafazakar ve aşırı sağ partileri göçmenlerin geri gönderilmesi, yeşil politikalardan geri adım atılması konusunda hem fikir olsalar da Ukrayna'ya destek gibi konularda karşıt görüşteler. Le Pen'in teklifi, Meloni'nin İtalya'nın Kardeşleri partisinin meclisteki diğer milliyetçi grup olan Avrupa Muhafazakârları ve Reformistleri (ECR) içinde yer alması nedeniyle, parlamentodaki aşırı sağın toptan yeniden yapılandırılması anlamına gelecektir.

Her biri başka telden çalıyor

Anketler 6-9 Haziran'daki seçimler ardınan aşırı sağcı (milliyetçi) partilerin 720 sandalyeli meclise 165 milletvekili göndererek rekor kıracağını öngörüyor. Le Pen'in radikal ID grubu Geert Wilders'in Hollanda Özgürlük Partisi (PVV) ve Avusturya Özgürlük Partisi'ni (FPÖ) içerirken, Meloni'nin daha normalleştirilmiş ECR'si Polonya Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) ve İspanya Vox'u içeriyor. Pek çok ECR üyesi Moskova dostu kimlik partileriyle işbirliğine yanaşmayacaktır.

Seçim sonuda Viktor Orbán'ın partisi Fidesz'in kazanması muhtemel 14 milletvekili ile AfD'nin kazanması beklenen 17 milletvekili "non-inscrit" yani parlamento grubu olmayan milletvekilleri olacak ve bu da etkilerini sınırlayacak.

Meloni: Solu muhalefete gönderecek

Alman Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden Nicolai von Ondarza, "Meloni seçimlerden önce kendisine uzatılmış iki el buluyor - biri Le Pen'den, diğeri Von der Leyen'den ama sadece birini seçme şansı var” diyor.

Meloni Pazar günü yaptığı açıklamada hiçbir şeyi göz ardı etmediğini söyledi. İtalyan televizyonuna verdiği demeçte "Asıl hedefim son yıllarda iktidarda olan çoğunluğa alternatif bir çoğunluk oluşturmak, solu muhalefete gönderecek ... merkez sağ bir çoğunluk" dedi.

Sol Von der Leyen’i uyardı

Hem merkezci Renew grubu hem de seçimlerde merkez sağ Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) ardından ikinci sırada yer alması beklenen merkez sol Sosyalistler ve Demokratlar (S&D), görevden ayrılan komisyon başkanını aşırı sağ ile herhangi bir anlaşma yapmaması konusunda uyardı.

Önde gelen solcular geçtiğimiz hafta aşırı sağla ittifakı reddeden bir deklarasyon yayınlarken, S&D grubu yetkilileri de aşırı sağ partilerden destek alması halinde von der Leyen'i ikinci dönem komisyon başkanlığı için desteklemeyeceklerini açıkladı. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.