Macron’dan Le Pen’e armağan

Dünya Haberleri —

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron / foto: AFP

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron / foto: AFP

  • İkinci tur seçimlerde 130 solcu adayın ırkçı parti Ulusal Birlik’in (RN) kazanmaması için çekilmesi ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Macron, ‘Boyun Eğmeyen Fransa’ ile asla hükümet kurmayacaklarını söyledi.

Ulusal siyasetini sol düşmanlığı üzerinden kurgulayan Liberal merkez siyasetin temsilcisi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ilk turu seçimlerden ikinci parti olarak çıkan Yeni Halk Cephesi’nindeki Boyun Eğmeyen Fransa ile asla hükümet kurmayacağını açıkladı. Açıklama sonrası solcu seçmenlerin yine de faşistler kaybetsin diye sol düşmanlarına oy verip vermeyecekleri tartışılır hale geldi. Siyasi gözlemciler Macron’un bu hamlesi ile iktidara gelmek isteyen Marine Le Pen'in ırkçı partisi Ulusal Birlik’e (RN) altın tepside bir fırsat verdiğini söylüyor.

Makron, ilerici Fransız kamuoyunun 130 solcu adayın merkez lehine geri çekilmesi ardından yaptığı bu açıklama ile yeni bir krizin daha fitilini ateşlemiş oldu.

Adaylık prosedürünün tamamlandığı önceki akşam yaklaşık 218 aday, RN adayına karşı kazanma olasılığı en yüksek adayın tercih edilmesi için kenara çekildi. Le Monde gazetesine göre, çekilenlerin 130'u sol ittifaktan, 82'si ise Macron liderliğindeki merkezci ittifak Ensemble'dan geliyordu. Yani ilk turdan RN'nin ardından ikinci çıkan Yeni Halk Cephesi'nin ikinci turda RN'ye karşı oyları çekip sürpriz zafer kazanmasına sayısal olarak imkan kalmadı.

Sola vur ırkçılara göz kırp

Maliye Bakanı Bruno Le Maire, RN adayı kazanacak olsa bile asla Yeni Halk Cephesi'nin lider partisi Boyun Eğmeyen Fransa'nın (LFI) adayına oy verilmesi çağrısı yapmayacağını söyledi. Merkez sağcı bakanın bu açıklaması sağın ve aşırı sağın genetik bağlarını görünür kıldı.

Macron da dün yaptığı açıklama ile LFI ile bir koalisyon hükümeti kurma ihtimalini reddetti. Fransa Cumhurbaşkanı'nın dünkü kabine toplantısında "Boyun Eğmeyen Fransa ile hükümet etmeyeceğiz. Tıpkı RN'ye tek bir oy bile gitmeyeceğini söylediğimiz gibi, Boyun Eğmeyen Fransa'nın hükümete katılması da söz konusu değil" dediği medyaya yansıdı.

Attal azınlıkla hükmetme niyetinde

Fransız Başbakan Gabriel Attal da X'te "Boyun Eğmeyen Fransa ile ittifak yok ve asla olmayacak" paylaşımı yaptı.

Parlamentoda hiçbir parti ya da ittifakın çoğunluğu sağlayamaması durumunda partiler arası bir hükümet kurmaya çalışabilecekleri iddialarını reddeden Attal, "meclisteki ılımlıların, duruma göre yasa çıkarmak için birlikte çalışmasından" söz etti.

Bunu da "seçmenlere seçmedikleri bir koalisyonu dayatmayacağını" söyleyerek gerekçelendiren Fransa Başbakanı, "Ensemble kampının mümkün olduğu kadar büyük olmasını umuyorum. Ondan sonra proje bazında çoğunluk sağlamaya çalışacağız" dedi. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.