Rehineler için genel grev

Dünya Haberleri —

İsrail / foto:AFP

İsrail / foto:AFP

  • İsrail’in en büyük işçi sendikası Histadrut bir günlük genel grev ilan etti. Sanayi şirketleri greve destek verdi. Sendika Başkanı Arnon Bar David, "Sarsılması gerekenleri ancak bizim müdahalemizin sarsabileceği sonucuna vardım" dedi.  

İsrail'de hükümetin Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayamaması nedeniyle, ülkenin en büyük sendikalarından Histadrut'un çağrısıyla bugün genel greve gidildi. İsrail'in en büyük işçi sendikasının başkanı, İsrailli rehinelerin iadesi için hükümete baskı yapmak üzere bugün genel grev çağrısında bulundu. Bunun üzerine binlerce protestocu da aynı taleple sokaklara döküldü. İsrail'in en büyük işçi sendikası Histadrut’ın Başkanı Arnon Bar-David tarafından yapılan bir günlük genel grev çağrısı, İsrail'in önde gelen sanayi şirketleri ve yüksek teknoloji girişimcileri tarafından desteklendi. Histadrut İsrail'de yüz binlerce işçiyi temsil ediyor.

Ya rehineleri alırsın ya da gidersin

Hükümet "siyasi" olduğu gerekçesiyle grevi iptali için mahkemeye başvursa da Histadrut Başkanı Arnon Bar David, "Sarsılması gerekenleri ancak bizim müdahalemizin sarsabileceği sonucuna vardım. Anlaşma sağlamak zorundayız. Anlaşma her şeyden önemli" dedi.

İsrail'in ana hava taşımacılığı merkezi olan Ben Gurion Havalimanı'nın yerel saatle 08:00'den (GMT 05:00) itibaren kapatılacağını duyuran Bar-David, İsrail'in ekonomik merkezi Tel Aviv'deki belediye hizmetlerinin de bir süreliğine askıya alınacağını belirtti.

İsrailli Üreticiler Birliği de grevi desteklediğini açıkladı. Birlik, hükümeti rehineleri sağ salim geri getirme konusundaki ‘ahlaki görevini’ yerine getirmediğini söyledi. İsrailli Üreticiler Birliği Başkanı Ron Tomer, “Rehineler geri dönmeden savaşı sona erdiremeyiz, toplum olarak kendimizi rehabilite edemeyiz. İsrail ekonomisini rehabilite etmeye başlayamayız” şeklinde konuştu.

İsrail’de on binlerce kişi sokaklara döküldü. Başta Tel Aviv ve Kudüs olmak üzere büyük kentlerde protesto gösterileri düzenlendi. Göstericiler, hükümete, rehineleri geri getirmek için bir an önce anlaşma sağlaması çağrısı yaptı. İsrail medyasına göre muhalefet lideri Yair Lapid de göstericiler arasındaydı.

Rehineler kasıtlı olarak mı vuruldu?

İsrail, ölen rehinelerin bir iki gün öncesine kadar hayatta olduklarını ve kendilerini alıkoyanlar tarafından vurularak öldürüldüklerini açıklarken Hamas, İsrailli rehinelerin İsrail ordusu tarafından düzenlenen bombardıman nedeniyle öldüklerini savunuyor.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde'nin savaşın başlarında 9 Ekim'de, Gazze'de İsrail tarafından işlenen her katliam için bir sivil rehinenin infaz edileceğini açıklamıştı. Bu açıklamanın yol açtığı tepkiler üzerine, saatler sonra yayınlanan video kaydının kaldırılmak zorunda kaldı. Şarku’l Avsat, Hamas’a karşı karadan ve havadan düzenlenen operasyonların yoğunlaşmasıyla belirli koşullar altında rehineleri öldürme kararı almış olabileceğine dikkat çekti. TEL AVİV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.