Thüringen’de pazarlıklar başladı

Dünya Haberleri —

Thüringen seçimleri / foto:AFP

Thüringen seçimleri / foto:AFP

  • CDU Thüringen, eyalet seçimleri ardınan SPD ve Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) ile koalisyon görüşmelerine kapı araladı. AfD ile iş birliği ise kesin olarak reddedildi.

Pazar günü yapılan eyalet seçimlerinin ardından Thüringen CDU, Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) ve SPD ile ilk görüşmelere zemin hazırladı. Thüringen CDU Genel Sekreteri Christian Herrgott, eyalet yürütme komitesinin kendisi ve CDU Thüringen lideri Mario Voigt'e bu görüşmeleri yürütme yetkisi verdiğini açıkladı. Ancak Herrgott, bu görüşmelerin henüz koalisyon müzakeresi anlamına gelmediğini vurguladı.

Irkçılara kapıyı kapattı

Herrgott, CDU'nun AfD ve Sol Parti ile koalisyon yapmama kararını yineleyerek, "AfD ile çalışmayacağız. Bunu seçim öncesinde de söyledik, seçim sonrası için de geçerli. Aynı şey Sol Parti için de geçerli" dedi. CDU Başkanı Friedrich Merz de daha önce AfD ve Sol Parti ile iş birliği yapılmayacağını açıklamış, ancak sürecin Thüringen ve Saksonya'daki eyalet teşkilatlarının kararına bağlı olduğunu belirtmişti.

AfD, CDU ve BSW ile koalisyon istiyor

Seçimlerde zafer kazanan aşırı sağcı AfD ise hükûmet kurma hazırlıklarına başladı. AfD Genel Başkan Yardımcısı Torben Braga, eyalet yönetim kurulunun oy birliğiyle CDU ve BSW liderliklerini görüşmeye davet etme kararı aldığını belirtti. Braga, bu görüşmelerin "ortak bir iş birliği zemini olup olmadığını değerlendirmek" amacı taşıdığını söyledi. Ancak hem CDU hem de BSW, AfD ile iş birliğini daha önce reddetmişti.

Thüringen CDU, olası bir hükûmet ittifakı için SPD ve Sahra Wagenknecht İttifakı'na (BSW) ilk görüşmeleri başlatmak istiyor. THÜRİNGEN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.