Serêkaniyê’de Türk zulmü

Dünya Haberleri —

Serêkaniyê'de türk faşizmi

Serêkaniyê'de türk faşizmi

  • Türk devleti ile Şam, Hama ve Humus’tan getirdiği çeteleri, 2019’da işgal ettikleri  Serekaniyê ve Girê Sipî’de sivilleri kaçırıp fidye alıyor. Um Ashba köyünden 8 aile taciz ve baskılara dayanamayarak göç etti.

Türk devleti ve desteklediği çete guruplarının Ekim 2019'da işgal ettikleri bölgelerde göçertme, öldürme ve işkenceler eşliğinde insan hakları ihlalleri hız kazandı. Şam, Hama ve Humus çevresinden ve Ahrar El Şarkiye, Hamza tümeni ve İslam Ordusu adına örgütlediği güçler gasp ve tecavüz gücüne dönüştü. Rojava Kurdistan’ının Serêkaniyê ve Girê Sipî kentlerindeki Türk terör dalgası ailelerin göçertilmesi ve ölüm olayları ile sürüyor.

Gasp rantı için cinayet

Ağustos ayında Türk ve Rus askeri devriyelerinin yeniden başladığı Serêkaniyê ve Girê Sipî kentlerinde üç silahlı unsur çıkan rant çatışmalarında öldü. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi aktivistlerinin belgelediği ölüm olaylarının biri Türk ordusu ikisi ise çeteler tarafından gerçekleştirildi.

ABD'nin yaptırım uyguladığı Ahrar El Şarkiye'nin eski DAİŞ komutanlarından olan liderlerinden biri, Serêkaniyê’de kendi grubu içinde çıkan çatışma sonucu vurularak öldürüldü. Anlaşmazlığa konu olan durumun insan kaçakçılığı ile ilgili olduğu bilgisine ulaşıldı. Yaralı sayısı hakkında net bilgilere ulaşılamadı.

Öldürüp M4 yoluna attılar

Türk devletinin Milli Ordu çatısı altına alarak kullandığı, Ahrar el Şarkiye grubundan bir kişinin cesedi Serêkaniyê ilçesine bağlı Mabruka bölgesinde M4 kara yolu üzerinde banket yakınlarında ölü bulundu. Öldürülen kişinin Serêkaniyê yakınında bulunan elektrik santrali bölgesindeki Türk üssündeki askerlere insan kaçakçılığından kaynaklı payı eksik vermesi ile Türk askerleri tarafından infaz edildiği bilgisine ulaşıldı. Bölgedeki haber kaynakları, insan kaçakçısı Ahrar el Şarkiye çetesi üyesinin öldürüldüğü esnada yanında 3 sivilin de olduğunu onların da yaralandığını aktardı.

İslam ordusu değil tecavüz ordusu

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi kaynakları, Kobanî kentinin doğusunda Türk devleti ve İslam Ordusu çete grubunun baskılarından dolayı 8 ailenin Um Ashba köyünden mülklerini geride bırakarak kaçtığını duyurdu. Suriye Milli Ordusu adı altında örgütlenen çete gruplarından biri olan "İslam Ordusu" grubu üyeleri köyü sıklıkla basarak cinayet, hırsızlık, gasp, taciz ve kadınlara tecavüz ettikleri bilgileri SOHR’nin son raporunda yer etti.

Türk devletinin oluşturduğu Suriye Milli Ordusu çete grubuna bağlı "Hamzat" grubu üyeleri de Serêkaniyê’nin batısındaki Tel Helef kasabasında evlere el koymak için insanları kaçırtıyor. Kasabalıları zorla yerinden etmek isteyen çete grubu üyeleri bilinçli bir şekilde kadınları taciz ederken kontrol noktası adı altında kurulan yerlerde kasabadan çıkıp girenlere dönük silahlı tehdit ile haraç topluyor. Giriş ya da çıkış yapmak isteyenler haraç ödemeye mecbur ediliyor. Aksi taktirde giriş çıkış yapılamıyor.

Türk sivil polisi ve çetelerin fidye ağı

23 Ağustos'ta Türkiye'ye bağlı Sivil Polis, Suriye-Türkiye sınırını geçmeye çalışan üç sığınmacıyı gözaltına aldı. Serêkaniyê kırsalında yaşanan olayda kaçakçılar yine Suriye Milli Ordu çeteleriydi. Bu kişilerden ikisi 5 bin dolar fidye karşılığı serbest kalırken, üçüncü kişi parayı bulamadığı için halen gözaltında tutuluyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, uluslararası topluma bu bölgedeki sivilleri grupların hırsızlık, cinayet, yağma, talan, tutuklama ve adam kaçırmadan oluşan sistematik uygulamalarından koruma çağrısını yinelemektedir.

SOHR Ağustos ayında Suriye genelinde 298 kişinin öldürüldüğünü bulardan 154’ünün sivil olduğunu duyurdu. Öldürülenlerden 24'ü çocuk, 22'si kadın. Sivil ölümlerin baş sorumlusu yine Türk ve Şam askeri güçleri oldu. SERÊKANİYÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.