Muhsine Ana Delil’ine kavuştu

Kadın Haberleri —

Muhsine Ayhan - Şehit Delil Ayhan (İlhan Çiftçi)

Muhsine Ayhan - Şehit Delil Ayhan (İlhan Çiftçi)

  • 1990’lı yıllardan bu yana Kürt çocukları ve anneleri için mücadele eden Barış Annesi Muhsine Ayhan, yaşamını yitirdi. ARGK Komutanı (İlhan Çiftçi) Şehit Delil Ayhan’ın annesiydi.

Barış Annesi Muhsine Ayhan, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle uzun süre yoğun bakımda tedavi görüyordu. Ayhan, 22 Ağustos’ta Çewlîg’in (Bingöl) Solhan ilçesindeki evinde 96 yaşında yaşamını yitirdi.

Ayhan’ın cenazesi Sülünkaş köyünde toprağa verildi. Ülke dışındaki akrabaları ise Belçika’nın Antwerpen kentinde “Carnotstraat 136” adresinde, 25 Ağustos’ta taziyeleri kabul edecek.

1928 yılında Sülünkaş köyünde doğan Muhsine Ayhan, genç yaşta eşini kaybettikten sonra çocuklarını tek başına büyüttü. PKK gerillası olan İlhan Çiftçi 4 Ekim 1992’de şehit düştü.

Oğlunun şehit düşmesiyle barışın sağlanması için açlık grevi eylemlerine öncülük yaptı. 90’lı yıllarda, çatışmaların en yoğun olduğu ve faili meçhul cinayetlerin arttığı bir dönemde, dönemin başbakanı Tansu Çiller’in konvoyunu durdurup, barış ve özgürlük talebini dile getiren Ayhan, barış mücadelesi nedeniyle defalarca yargılandı.

Delil, özgürlüğe koştu

İlhan Çiftçi (Delil Ayhan), 1965 yılında Solhan’da dünyaya geldi. Henüz küçük yaşlardayken ailesi ekonomik nedenlerden dolayı Amed’e taşındı. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesinde, Kürt özgürlük mücadelesi ile tanıştı ve özgürlük saflarına katıldı.

1989 yılında Mahsum Korkmaz Akademisi’nde eğitim gördü. 1990-1992 yılları arasında Marmara bölgesi sorumlusu olarak görev yürüttü. 1992 yılının bahar ayında hayalini kurduğu Amed eyaletine geçti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarafından Amed eyaleti yönetimi için görevlendirildi.

Gerilla olarak çok kısa süre kaldığı Amed eyaletinde iddiası, kararlılığı, bilinci ve girişken, öncü kişiliğiyle dikkat çekti. Komutan olarak önemli başarılara imza attı ve Şehit Ape Musa taburunu kurdu. Savaşta ve yaşamda öncü bir komutan olarak öncülük etti. Amed eyaletinde 4 Ekim 1992 tarihinde şehit düştü. ÇEWLÎG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.