Musul'da Hristiyan varlığı sona erdi!
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Türkiye destekli DAİŞ’in Haziran 2014’te saldırısıyla birlikte Musul ve Ninova’da onbinlerce Hristiyan yerlerinden edildi. Kentteki 1800 yıllık kilise ateşe verildi, mezarlıklar kundaklandı. İki bin yıllık Hristiyan varlığının sona erdiği kentte tek tük Hristiyan aileler yaşıyor. Onlardan biri de Mecdi Hamid Neqeş.
Musul kentinin sağ tarafındaki dar bir sokakta, bir evin çatısına tünemiş tahta bir haç gözünüze çarpıyor. Evin kapısının tasarımında antik mimari tasarımlar göze çarpıyor. Evin duvarları, pencereleri ve odaları yıkımın ve savaşın hikayelerini anlatıyor.
Bu evin üzerindeki haç, geçmişte binlerce Hristiyan’ın yaşadığı Sae Mahallesin’deki tek haç. Zaten evde de tek bir kişi yaşıyor. Adı Mecdi Hamid Neqeş. Sae semtindeki yıkılmış evine döndüğünde, herkesin bir Hıristiyan vatandaşın döndüğünü ve orada yaşadığını bilmesi için haçı diktiğini söylüyor.
Ya İslam ya vergi ya göç!
KirkukNow’un haberine göre DAİŞ’in saldırıları sonrasında Musul'dan kaçmak zorunda kalan Mecdi Neqeş, Hristiyanların çoğunlukta olduğu Hewlêr’in Ankawa bölgesine yerleşti. Musul'un kurtarılmasından bir yıl sonra 2018'de evine döndü.
DAİŞ 2014'te Ninova, Şengal ve diğer bölgelerin kontrolünü ele geçirdiğinde, Hristiyanlara Müslüman olmaları, cizye vergisi vermeleri, şehri terk etmeleri ve öldürülmeleri arasında seçim yapmaları gerektiğini söylemişti. DAİŞ’in “kenti terk et' çağrısı yaptığı Hıristiyanlara ait ev ve iş yerlerinin üzerine, “İslam Devleti'nin malı' yazısı asmıştı.
150 yıllık bir ev
Neqeş, "Yaşadığım ev anne, babamdan ve dedemden miras kaldı. Bu evin yapım tarihi yaklaşık 150 yıl öncesine dayanıyor. Ev, birkaç değişiklik dışında eski tasarımını koruyor ancak savaş nedeniyle büyük ölçüde yıkılmış” diyor.
Uluslararası bir organizasyonun yardımıyla evin yüzde 15'i yenilendi; bir oda, banyo ve tuvalet restore edildi, geri kalan odalar ise hala yıkılmış durumda.
"Beş yıldır bu evde yalnız yaşıyorum ve hiçbir devlet kurumu evimi yenilemek için herhangi bir istek göstermedi” diyen 45 yaşındaki Neqeş, ailesinin büyük bir kısmının yurt dışına göç ettiğini anlatıyor.
Ninova’da 24 bin aile
Sadece Ninova’da 24 bin aile yurtdışına göç etmek zorunda kaldı. Neqeş, "Hıristiyanlar evlerine dönerlerse tekrar öldürüleceklerinden ya da yerlerinden edileceklerinden korkuyorlar. Bölgedeki yetkililere olan güvenlerini kaybettiler, bu yüzden çoğu ülkeyi terk etmeyi tercih etti” dedi.
Mecdi Neqeş, Sae mahallesine dönen tek Hıristiyan olduğunu, Musul’un diğer mahallelerine dönen kişilerin ise parmak sayısını geçmediğini söylüyor. Neqeş, Sae’da daha önce binlerce Hıristiyan ailenin yaşadığını da hatırlatıyor. Neqeş, dini ayinlerini de Musul’un St. Paul Kilisesi'nde yaptığını söylüyor.
85 kilise havaya uçuruldu
BM verilerine göre, Irak ve Güney Kürdistan’da 2000 yılından önce 2 milyon Hristiyan yaşıyordu. Ancak bu nüfus şimdilerde 200-300 bine kadar düştü. En büyük toplu göç ise DAİŞ işgali ile yaşandı. Şehirdeki Hristiyanların boşaltılmasının ardından DAİŞ kentteki 1800 yıllık Süryani Katolik Metropolitlik Kilisesi ateşe verdi. 85 kiliseyi de tahrip edildi, 3 mezarlık kundaklandı. Tilkef Yerel İdaresi verilerine göre şu ana kadar sadece 2 kilise onarıldı.
****
Zaxo’da 9 Hristiyan köyü boşaltıldı
Türkiye devletinin işgal operasyonları ve saldırıları nedeniyle sınır bölgesindeki çok sayıda Hristiyan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bölgede en az 10 kilisenin kapısına kilit vuruldu.
Zaho’nun Batifa, Begova gibi sınır bölgesindeki kasabaları ve bu kasabalara bağlı köylerde yaşayan Hristiyanlar, son 4 yıldır Türk devletinin saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Zaxo’ya bağlı 20 Hristiyan köyünden 9’u da boşaltılmış durumda.
Şeraniş Kilisesi’nin 85 yaşındaki rahibi John Davut Hanna, “Köyümüz dağlık alanda, şimdi artık insanlar yaşamıyor. Kiliseler kapatılmamalı. Tanrı’nın evi kapatılmamalı” diye konuştu.
Son 28 yılda KDP’nin ortak hareket ettiği Türk devletinin saldırıları sonucu 504 köy boşaltıldı. HABER MERKEZİ