Örgütler amaç değil, araçtır

Zübeyir Aydar
- KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, Kürt Halk Önderi ile devletin görüşmelerinin uzun zamana dayandığını, çağrıyla birlikte yeni bir aşamaya geçildiğini belirterek, artık topun devletin sahasında olduğunu söyledi. Kürt meselesinin büyüklüğüne işaret eden Aydar, örgütlerin amaç değil araç olduğunu, dolayısıyla PKK'nin feshinin örgütsüzlük anlamına gelmeyeceğini vurguladı.
KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, ANF’nin sorularını yanıtladı. Aydar'ın paylaştığı bilgiler ve değerlendirmeleri özetle şöyle:
Görüşmeler yeni değil
Hükümet heyeti ve devlet adına giden heyet ile Başkan Apo arasında uzun süredir devam eden bir görüşme süreci var. Yapılacaklar üzerinden yazılı olmasa da belli bazı konularda inisiyatif alma ve bir anlaşma düzeyinde, birbirlerini anlama ve karşılıklı beklentilerin neler olacağının konuşulduğu hazırlandığı bir süreçten bahsediyoruz. Bir hukuki komisyonun oluşturulduğunu ve bu komisyonun yasal-anayasal konular üzerine çalıştıklarını biliyoruz.
Önceden planlanmış
Bu mesele, Devlet Bahçeli’nin DEM Parti ile selamlaşması gibi bir mesele değil. Bu, önceden planlanmış ve hazırlanmış bir mesele. O İmralı'ya giden heyet, Bahçeli ile de oturmuş, görüşmüş ve konuşulan meseleleri paylaşmış. Kamuoyuna yansıyan meseleler daha sonra gelişti. Başkan Apo'nun çağrısı, yeni bir aşamayı ifade ediyor.
Erdoğan'ın onayıyla
Erdoğan'ın her şeyden haberi var. Heyetler, onun onayıyla gidiyor. Orada ne tartışıldığı ve ne yapıldığına dair rapor veriyorlar. Bu devlet geleneğini biliyoruz. Erdoğan'dan habersiz en küçük bir atama bile yapılmazken, devlet yetkilileri böyle ciddi bir soruna ilişkin İmralı'ya gidip gelecek ve Erdoğan'ın haberi olmayacak. Bu mümkün değil. Erdoğan'ın haberi ve onayı var. Geçmiş süreçlerde de vardı.
Top devletin sahasında
Çağrının esası devlete dönüktür. Yani top şu anda devletin sahasında. Başkan Apo, Kürt tarafı kendi üzerine düşeni fazlasıyla söylemiştir. Devletin en çok rahatsızlık duyduğu konuları nasıl çözeceğini de ifade etmiştir. Şimdi sıra devlette. Evet, örgüte de çağrı vardır. Ama örgüte, "Demokratik siyaset ve hukuki zemin oluşursa, bunları yapın. Kongreyi toplayın, kararları alın, silahları devreden çıkarın" diyor. Yani demokratik siyaset ve hukuki zeminin yaratılmasından bahsediyor. Bunun muhatabı devlettir. Kısa sürede adım atması gerekiyor.
Yanıt bekleyen sorular
Diyelim ki PKK silah bıraktı. Silah bırakanlar nereye gidecek? Ne olacak? Bunun hukuki zemini ne olacak? Cezaevleri bu kadar insanla dolu, bunlar ne olacak? Başkan Apo'nun durumu ne olacak? Kısa bir süre içinde Başkan Apo'nun devreye girmesi gerekiyor. Başkan Apo daha önce kendisi de söyledi, 24 saat devrede olması lazım. Herkesle istediği şekilde iletişim kurabilmesi lazım. Bu tek başına bir açıklamayla, tek başına bir heyetin ayda bir gidip gelmesiyle olacak bir iş değil. Bir yandan operasyonlar, halkın iradesine dönük saldırılar devam ederken öte yandan konrge toplanıp karar alınamaz. Bu şekilde olmaz. Bu anlamda elini çabuk tutması gereken hükümettir.
Yol haritası ihtiyacı
Burada bir yol haritasına ihtiyaç var. Bu mesele, öyle uzaktan konuşarak, basın yoluyla birbirimize mesaj vererek yürüyecek bir mesele değil. Başkan Apo’nun artık daha şeffaf bir biçimde heyetiyle ve onlarla da oturması; bunun bir yol haritasının olması lazım. Zamana yayılırsa darbe dinamiği bütün bunları engeller. Bu açıdan bir an önce Meclis'in harekete geçmesi lazım. Bu mesele, tek başına PKK'nin elindeki silahlar meselesi değil.
Mesele, Kürt sorunudur
Mesele, Kürt sorunudur ve çözülmelidir. Sorunu çözmezsen mevcut silahları bir tarafa bıraksan bile silahlar yeniden başka türlü devreye girer. Herkes ciddiyetle yaklaşmalı. Kürt tarafı çağrısını yapmıştır. Başkan Apo, son derece cesaretli bir şekilde bu çıkışı yapmış; risk üstlenmiştir. Karşı tarafın da buna uygun adım atması lazım.
Rojava'da mutlaka statü
PKK'ye bağlı grupların silah bırakması meselesinin, QSD veya YPG'yi de kapsadığı iddia ediliyor. Bu, doğru değil. Başkan ne konuştuğunu; yazarken, konuşurken neyin nereye gideceğini bilir. Daha önceden Rojava konusunda QSD'nin, HTŞ’nin içinde erimemesi gerektiğini söylemişti. Orada Kürtlerin mutlaka bir statüsü olması lazım. Öyle eskisi gibi Esad dönemine benzer şekilde olmaz.
Örgütsüzlük anlamına gelmiyor
Kamuoyumuz, dostlarımız ve Kürtler rahat olsun. Başkan Apo ve örgütü ne yaptığını biliyor. Şu anda mesele, demokratik siyaset yolunun açılması ve bu yolla sorunun diyalogla çözülmesi meselesidir. Bu, bir demokratik çözüm arayışıdır. Ayrıca örgütler amaç değil, araçtırlar. Şu andaki örgütlerimiz, genel olarak savaşa ve silahlı mücadeleye uygun bir örgütlemedir. Şimdi eğer siyaset yolu açılır, hukuki zemin yaratılırsa o siyaseti yapacak yeni örgütlenme, o açılan kanalın yeniden ele alınması ve bir demokratik dönüşüm geçirmesi lazım. Bu anlamda bir yapının feshedilmesi, örgütsüzlük anlamına gelmez. Yeni duruma uygun bir örgütlenmeyle adım atması anlamına gelir. BRÜKSEL