Petrol şirketine özel karakol

Petrol arama çalışmaları

Petrol arama çalışmaları

  • Kato Dağı’nın eteklerinde petrol arama çalışması yürüten şirketi korumak için karakol inşa ediliyor.

DORŞİN BARAN / ŞIRNAK

Kato’nun Xelîla ve Körkandil, Demirtepe mevkiinde petrol arama çalışması daha başlamadan bölgede karakol yapımına başlandı. Güvenliği gerekçe gösteren Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) talebiyle bölgede karakol inşa ediliyor.

Türk medyası, geçen yıl Haziran ayında “büyük müjde” başlığıyla “Kato’da petrol arama faaliyeti başladı” haberini duyurmuştu. Kato’da sondaj çalışması sürerken; Xelîla ve Körkandil bölgesinde ise şirket karakol inşasının bitmesi ardından burada çalışmaya devam etmek istiyor. Cizîr ve Şirnex'ten getirilen işçiler tarafından yapımına başlanan karakolun sürdüğü, karakolun TPAO’nun ricası üzerine devletten alınan ödenekle yapıldığı öğrenildi.

Petrol bahane

Konuya ilişkin görüştüğümüz yerel kaynaklar, söz konusu alanda dört gerillanın yakın zamanda şehit düştüğünü hatırlatarak, petrol arama adı altında bölgede doğa talanı ve karakolların yapıldığına dikkat çekti. İnşası süren karakolun petrol alanına çok yakın yapıldığını belirten yerel kaynaklar, bölgede petrol olduğuna inanmadıklarını bu tarz gerekçelerle bölgenin abluka haline alındığını kaydetti. Yaylalarıyla ünlü bölgeye büyük iş makinelerinin girdiğini, hem yolların hem de arıcıların bundan büyük zarar gördüğünü belirten yerel kaynaklar, şunları paylaştı: “Bir yıldır petrol arıyorlar, daha önce de aramaya çalıştılar ama 'bulamadık' deyip gittiler. Şimdi yeniden aynı bahaneyle bölgeye geldiler. Bölgede henüz petrol arama çalışması yok, çünkü ekipmanlarını yeni yeni kuruyorlar. Şirket kendilerinin korunması için karakolu talep ediyor. Zaten bölgede uzun yıllardır böyle bir plan vardı. Karakolun yapıldığı alan stratejik bir alan. Şimdi de petrolü bahane ederek bu karakolu yapıyorlar.”

Foto kapan ve kamera

Karakolla beraber etrafa çok sayıda foto kapan ve kamera yerleştirildiği kaydeden yerel kaynaklar, şöyle devam etti: “İnsanların gitmesinin yasak olduğu alana karakol yapıp orayı tamamen geçişe engellemek istiyorlar. Yarın öbür gün de petrol bulamayıp gittiklerinde bu karakol burada kalacak. Olası bir petrol çalışması durumunda da hem yaylalar hem de arıcılar çok ciddi zarar görecek. Burası çiçekleri ile bilinen yüksek bir yer. Buradaki petrol arama çalışması hem insanlara hem de doğaya zarar verecek.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.