Bir yıldır adalet yok
Kadın Haberleri —

Kadın katliamları eylem
- Pınar Bulunmaz, evli olduğu Rıdvan Bulunmaz’a ait silahla bir aracın içinde katledildi. Rıdvan Bulunmaz, ağır yaralı olan Pınar’ı hastaneye götürmek yerine eve gelerek üstünü değiştirdi, akrabaları da kanları yıkayarak delilleri yok etti.
- Swap izleri ve kurşun çıkış yönü olayın cinayet olduğunu doğrulasa da fail Rıdvan Bulunmaz tutuksuz yargılanıyor. Dosyanın avukatı Okan Altekin, “Mahkûmiyete yetecek deliller varken fail ‘eşi kasten öldürmek’ suçundan müebbet hapis cezası almalı” dedi.
ZELAL ATEŞ
Riha’nın (Urfa) Sêwereg (Siverek) ilçesine bağlı Hamidiye Mahallesi'nde 22 Şubat 2024 tarihinde 28 yaşındaki Pınar Bulunmaz, evli olduğu gardiyan Rıdvan Bulunmaz ile araç içinde tartıştıktan sonra şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Rıdvan Bulunmaz’a ait silahla yaşamını yitiren Pınar Bulunmaz’ın şüpheli ölümü ‘intihar’ olarak kayıtlara geçti. Birçok şüphe ve çürütülen delile rağmen Rıdvan Bulunmaz tutuksuz yargılanırken, mahkeme heyetinin ise ilçede aile ve aileye yakın isimler tarafından baskı altına alındığı iddia edildi.
Pınar koşuyor, fail kovalıyor!
Olaydan yaklaşık bir hafta önce, Adıyaman’da ikamet eden ailesinin evine giden Pınar, fail Rıdvan Bulunmaz’ın kendisinden bir şans daha istemesi üzerine yeniden Sêwereg’e döndü. Bulunmaz’ın kamera kayıtlarına yansıyan son görüntüsü ise evden koşarak kaçması oldu. Dosyaya yansıyan görüntülere göre, fail Rıdvan Bulunmaz’ın eve gelmesinin ardından Pınar evden koşarak kaçıyor, arkasından giden fail bir süre sonra onu araca bindiriyor. Dakikalar sonra olay gerçekleşiyor. Fail, Pınar'ın araçta intihar ettiğini iddia etse de kameralara yansıyan görüntüler başka bir gerçeğe işaret ediyor.
Yakınları delilleri yok etti
Kayıtlara yansıyan görüntülerde, Pınar’ı takipten 8 dakika sonra failin araçla eve dönerek arabadan indiği görülüyor. Ağır yaralı Pınar’ı ise araçta bırakıyor. O esnada evin önünde bekleyen Rıdvan’ın bir ağabeyi araçtan bir şeyler alıyor, diğer ağabeyi araca binerek aracın yönünü değiştiriyor. Rıdvan’ı evin önünde bırakarak oradan ayrılıyorlar. İki ağabey ifadelerinde Pınar’ı hastaneye götürdüklerini iddia ediyorlar. Aracın hareket etmesi ardından fail eve girerek kıyafetlerini değiştiriyor. Yakınları da evin önüne çıkarak yerdeki kan izlerini temizliyorlar. Fail, bu kanın Pınar'ın yaralandığı esnada kendisine isabet eden kurşun nedeniyle oluştuğunu ileri sürüyor.
Tutuksuz yargılanıyor
Olay günü Rıdvan Bulunmaz’ın da aralarında olduğu aynı aileden 6 kişi gözaltına alındı. Rıdvan Bulunmaz, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Üç ay sonra tanık ifadesiyle cezası önce ev hapsine çevrildi, ardından da adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturma süreci 11 ay sürdü. Fail hakkında “eşi kasten öldürmek” suçundan iddianame hazırlandı. İlk duruşma olayın yaşanmasından bir yıl sonra 12 Şubat 2025 tarihinde Siverek 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Görülen duruşmada güvenlik kamerası görüntüleri ve raporların failin ‘intihar’ iddiasıyla çelişmesine rağmen, tutuklanma talebi reddedildi. Duruşma, 11 Nisan gününe ertelendi.
Mahkemeye baskı iddiası
Gardiyan olan fail ve aile üyelerinin çeşitli ‘karanlık ilişkiler’ içinde olduğu ve mahkeme heyetini baskı altına almaya çalıştıkları iddia ediliyor. Tüm şüphe ve delillere rağmen, failin beraat etmek için her yolu denediği ve yalancı tanık ifadeleriyle kendisini temize çıkarmaya çalıştığı öne sürülüyor. Ayrıca aileye yakın bazı isimlerin mahkeme üzerinde siyasi bağlantıları aracılığıyla baskı oluşturduğu ve adliyede çalışan akrabalarından birinin olay günü delillere müdahale ettiği iddialar arasında.
Şüpheler daha da arttı
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Urfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan da 14 Aralık 2024’te konuyla ilgili Adalet Bakanlığı'na bir soru önergesi vermiş, delillerin karartılması, failin aklanmasına dair şüpheleri dile getirmişti. Aylardır önergeye yanıt alamadıklarını dile getiren Ayan, dosyanın cezasızlıkla sonuçlanmaması için 11 Nisan’daki duruşmanın takipçisi olacaklarını ifade etti. Mahkemeye dönük baskı iddialarının kendilerine de ulaştığını ancak net bir bilgi elde edemediklerini belirten Ayan, “Bölgede yürütülen özel savaş ve cezasızlık politikaları sonucunda, güvenlik görevlilerinin ceza almadığı onlarca dava görmenin getirdiği tarihsel deneyimimiz söz konusu. Kadınların şüphesi de buradan geliyor zaten. Dosyanın tek şüpheli sanığı Rıdvan Bulunmaz’ın sadece bir tanık ifadesi sonucu üç ay içerisinde serbest bırakılması, bu süre içerisinde soruşturma dosyasında delillerin karartılma ve kaybolma ihtimali bulunmasına rağmen delillerin toplanması için dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareket edilmesi şüpheleri daha da arttırmış durumda” dedi.
İntihar iddiaları çürütüldü
Dosyanın avukatı Okan Altekin, dosyada yer alan önemli bilgileri gazetemizle paylaştı. Karşı tarafın soruşturmanın başından bu yana yaptığı tek savunmanın “Pınar intihar etti” olduğunu aktaran Altekin, “Bu iddiayı güçlendirmek için Pınar'ın kişiliği ve psikolojisiyle ilgisi olmayan iddialar ortaya attılar. İki kadın tanığın ifadeleri olaydan uzun süre sonra alındı ve eşleri sanığın akrabası çıktı. Pınar’ın yakın bir iş arkadaşını mahkemede dinledik. Arkadaşı da Pınar’ın intihar edecek biri olmadığını ve olayın olduğu gece alışveriş yaptıklarını söyledi” dedi.
Swap izi sol elinde çıktı
Avukat Altekin, Pınar’ın katledildiği gün olay yerinde bir keşif canlandırmasının da yapıldığını söyleyerek canlandırmaya ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Canlandırmada, bahsi geçen tanıkların anlattığı olayların araç içinden görünemeyeceği tespit edildi. Bu, bilirkişi raporunda da yer aldı. Görüntülerde Pınar pijamayla evde çıkıp koşarken elinde silah yok. Üstündeki silahla o şekilde koşamayacağı da çok açık; silah, failta. Yapılan incelemelerde hem Pınar hem de Rıdvan’ın sol elinde swap izleri (barut artığı) çıkıyor. Rıdvan Bulunmaz, ‘Pınar silahı kendine doğrultmuştu’ diyor. Pınar, sağ kolunu kullanıyor ancak swap sol elinde çıkıyor. Olayda fail Rıdvan Bulunmaz kolundan yaralanıyor. Fail, ilk ifadesinde ‘Ben kolumu önden attım’ derken, mahkemede ‘Kolumu aradan attım’ ifadesini kullanıyor. Bütün çelişkiler ve tanık ifadeleri ortadan kalktığında elimizde olayın net bir şekilde cinayet olduğu bilgisi kalıyor.”
Kurşun yeri intiharı doğrulamıyor
Altekin, olayın cinayet olduğunu gösteren en net emarenin ise ‘kurşunun hareket ettiği yol’ olduğuna dikkat çekti. Altekin şöyle devam etti: “Otopsi raporunda kurşun, Pınar’ın sağ göğsünün 5 cm yukarısından giriyor. Sol scapulanın altından yani sol omzunun aşağısından çıkıyor. Yukarıdan aşağı doğru seyrediyor. Ama sanığın ifadeleriyle bu bilgiler çelişiyor. Bu dosyadaki sayısız çelişkili delillerden sadece biri ama en önemlisi.”
Fail ceza almalı
Failin Pınar’ı hastaneye götürmek yerine eve dönerek üzerini değiştirmesinin de şüpheli olduğunu söyleyen Altekin, “Fail evden çıktıktan sonra avludaki kanlar siliniyor. İntihar olduğunu söylüyorlar ama kimsenin incelemesini beklemeden delilleri siliyorlar. Bu sonradan polisin özel teknik sistemiyle tespit ediliyor. Delil karartma, yok etme, gizleme suçunun unsurları oluşuyor ve yasaya göre cezalandırılmaları gerekir. Yine, silahı aracın dışına çıkarıyorlar. Delil karartma yönünden soruşturma başlatıldı, savcılık takipsizlik verdi. Biz itiraz ettik. Siverek Sulh Ceza hâkimliği reddetti. Biz de AYM’ye taşıdık. Tüm karşıt iddialar açığa çıkarılıp, soru işaretleri giderilmesine rağmen sanığın tutuksuz yargılanması kabul edilemez. Mahkûmiyete yetecek deliller varken fail ‘eşi kasten öldürmek’ suçundan müebbet hapis cezası almalı” diyerek sözlerini sonlandırdı.