Sandıktan çıkana saygı duyun

Kayyım protestosu / Sırrı Sakık

Kayyım protestosu / Sırrı Sakık

  • Agirî (Ağrı) Milletvekili Sırrı Sakık, kayyum atandıktan sonra gittiği ve kalmay adevam ettiği Colemêrg'ten Türk hükümetine seslendi: “Sandıktan çıkan iradeye saygı duyun.”

ASMİN BARAN / COLEMÊRG

Agirî (Ağrı) Milletvekili Sırrı Sakık, kayyum atandıktan sonra gittiği ve kalmay adevam ettiği Colemêrg'ten Türk hükümetine seslendi: “Sandıktan çıkan iradeye saygı duyun.”

Colemêrg’e kayyum atanmasına ilişkin “Hukuk gereğini yaptı, bundan sonra da yapmaya devam edecektir” diyen Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 31 Mart akşamı yaptığı “Sandıktan çıkan iradeye saygı duyacağız” sözünü hatırlatan Sırrı Sakık,  “Biz Erdoğan’ın o gün söylediği söze sahip çıkmasını, çıkan sonuca saygı duymasını istiyoruz. Bu bir lütuf da değil. Bir ülkede sandıklar kuruluyorsa çıkan sonuca, herkesin iradesine saygı duyulması gerekiyor. Ancak görünen o ki sandıktan çıkan irade kastedilirken Kürt halkının iradesi bunun dışında tutuluyor” dedi.

 

 

Apaçık bir gasptır

Kendisi de Agirî Belediyesi Eşbaşkanı olduğu süreçte görevden alınan ve yerine kayyum atanan Sırrı Sakık, “Siz 2015’ten bu yana birçok yere kayyum atadınız, hiçbir sonuç alamadınız. Her seçimde halk bunun cevabını verdi. Hakkari halkı da 31 Mart’ta iradesini ortaya koydu ve başkanını seçti. Sizin buna saygı duymanız lazım. Kumpaslarla, geçmişte açılmış davalarla kamuoyunu manipüle etmeye hakkınız yok. Bugün gaspedilen belediye ve halkın iradesine saygılı olun. Bu bir gasptır. Hakkari halkı bütün baskılara, taşıdığınız asker/polise rağmen iradesini ortaya koydu. Size düşen tek şey var bu iradeye saygı göstermek” diye konuştu.

İki belediye iki ayrı hukuk

Antalya’da geçen Nisan ayında yaşanan teleferik kazası soruşturması Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz tutuklanmış, ardından belediye meclisinde yeni başkan seçilmişti. Bu süreci hatırlatan Sırrı Sakık, “Belediye başkanının yargılaması devam ederen kayyum atandı. İki belediye, iki ayrı hukuk” diyerek şöyle devam etti: “Siz Batı’da, Kepez’de CHP belediye başkanı tutuklanırken, orada meclis içinden birini belediye başkanı seçerken, burada daha başkan tutuklanmadan alelacele kayyum atadınız. Bu 100 yıllık cumhuriyet boyunca Kürtlere nasıl bir politika uygulandığının göstergesidir. Biliyoruz, tanıyoruz.”

Kürtler dışında tutuluyor

Türk siyasetinde “yumuşama”dan bahsedilirken Kürtlerin bunun dışında tutulduğunun altını çizen Sırrı Sakık, şöyle devam etti: “Şimdi Erdoğan şunu bilsin ve görsün; Kürtler tüm olumsuzluklara rağmen iradesini her sandıkta ortaya koyuyor. Bu mücadeleyi sürdüren arkadaşlarımızın hiçbirinin sözünden başka silahı yok. Bizi ‘örgüt üyeliği’ ya da farklı şekilde kamuoyuna sunmayın. Bizim tek silahımız demokratik siyaset ve sözümüzdür. Buna da saygılı olun. Kürt halkının taleplerine saygılı olun.

Şark kurnazlığından vazgeçin

Sadece CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşüp hoşgörü iklimi yayamazsınız. O zaman yapmanız gereken, anayasayı değiştirmektir. Kürtler kendilerini seçemezler, seçildikleri zaman kayyum atanır, parlamentoda dokunulmazlıkları kaldırılır. Bunu anayasaya bir madde olarak koyabilirsiniz. O zaman bir sömürge hukuku olur, biz de bunu biliriz. Bir taraftan demokratik siyaset deyip demokratik siyaseti tanımamak bir şark kurnazlığıdır. Ortadoğu siyasetçilerinin argumanıdır; sandık var ama sandığın iradesini tanımıyoruz.”

Kapılarımızı kapatmıyoruz

Son olarak Erdoğan ve Cumhur İttifakı'na, “Büyük kavgalara değil büyük barışa ihtiyacı var” diyerek seslenen Sırrı Sakık, şunları ekledi: “Biz bu süreçte bile kapılarımızı kapatmıyoruz, gelin sorunlarımızı birlikte çözelim diyoruz. Biz sizinle mücadeleyi de sürdürüyoruz ama müzakereye de varız. Diyalog ve müzakere sorunların çözümünde panzehidir; bunu yaşadık, gördük. Kürt coğrafyasındaki bu düşmanlığınız Batman’da sizi Hüda Par’ın gerisine düşürdü. Buradan ders çıkarın. Küçük menfaatlerinizi kenara bırakın.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.