Şenyaşar'ın tutsaklığına devam

  • Üç ferdi katledien Şenyaşar Ailesi'nden tutuklu yarıgılanan Fadıl Şenyaşar yine tahliye edilmedi. Ferit Şenyaşar, "Hala taziyemizi kurmadık. 6 yıldır her duruşmada tanıkları dinlerken aynı acıyı tekrar tekrar yaşıyoruz. Fadıl bırakılırsa evimize gidip taziyemizi kuracağız" dedi.

Riha'nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde 14 Haziran 2018'de AKP eski Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından Şenyaşar Ailesi'ne yönelik gerçekleştirilen saldırıya dair dördü tutuklu 30 kişi hakkında açılan davanın 6. duruşması, dün  Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuklu Fadıl Şenyaşar, yaklaşık 6 yıldır tutulduğu Elazığ Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Diğer sanıklar Enver Yıldız, Mekail Şimşek ve Celal Yıldız da tutuklu bulundukları cezaevlerinden SEGBİS ile duruşmada hazır edildi. 

Tutsak oğlu Fadıl'ın tahliye edilmesi için aylardır Adalet Bakanlığı önünde Adalet Nöbeti'ni sürdüren anne Emine Şenyaşar ile saldırıdan yaralı kurtulan DEM Part Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar duruşmaya katıldı. Şenyaşar ailesi avukatları, DEM Parti Hukuk Komisyonu Eşsözcüsü Sevda Çelik Özbingöl ile hukuk örgütlerinden avukatlar da duruşma salonunda hazır bulundu. 

Tanıkları, zulmü anlattı

Kimlik tespiti sonrası duruşmada ilk olarak tanıklar dinlendi. Tanıklardan dönemin jandarma personellerinden Gökhan Serdal, "Hastanede acil kapısını tuttuk. İsmini bilmediğim bir şahısın oksijen tüpüyle dövüldüğünü gördüm. Acil kapısı önünde bay müşahede odası önündeydim. O esnada bayan müşahede tarafından da silah sesleri duydum. Elinde siyah bir silahlı dışarıya çıktı. Bu olaya bizzat şahit olan biri var. Yine tanımadığım, bilmediğim insanların ambulansın önünü kesip taşlarla sopalarla saldırdıklarına şahit oldum. Kolluk görevlisinin tam burnuna vurdukları sırada ben arkasındaydım. Vali ve Fakıbaba oraya geldi. Vefat edenleri dışarı çıkarmaya çalışıyorduk. Olaylar yatışana kadar hastanedeydim” dedi.  

Katliam yeri temizlendi

Avukat Sevda Çelik Özbingöl, tanığın “geldiğimde içeride temizlik yapılıyordu” beyanını sordu. Serdal, "Olay yeri inceleme değil, hastane temizlik personelleri temizlik yapıyordu" dedi. Avukat Bület Duran, bunun üzerine temizliğin hangi bölümde yapıldığını sordu. Serdal, temizliğin silahlı çatışmanın olduğu bay müşahede odasında yapıldığını kaydetti. Serdal, tutuklu sanıkları SEGBİS üzerinden teşhis etti. 

Boğazını camla kesme

Tanıklardan Suruç Devlet Hastanesi'nde röntgen teknikeri olan Emine Kılınç, şunları ifade etti: "O gün nöbetçiydim. İkindiden sonra yaralılar geldi. Yıldız Ailesi'nden birkaç yaralı gelmişti. Süleyman Yıldız yaralıydı, onu aldık aşağı inince zaten acil bayağı karışmıştı. Diğer yaralıları da bay müşahede kısmına getirdiler. Sonra bir kere de silah sesleri duyduk. İçeride resitasyondayken müdahale etmemize izin vermediler. Bayan müşahede odasına 3 yaralı daha getirdiler. Onların Şenyaşar Ailesi'nden olduğunu öğrendik. Adil, Ferit ve Muhammed Şenyaşar’ı getirmişlerdi. Adil Şenyaşar götürülürken Yıldız yandaşları camla boynunu kesmeye çalıştı. Tam sedyeye alınıp ambulansa bindirileceği sırada silah sesler duyduk ve yere yattık.”

Bırakın taziyemizi kuralım

Duruşmada konuşan anne Emine Şenyaşar, oğlu Fadıl’ın serbest bırakılmasını talep ederek, “Oğlumu bırakın ve evimize dönelim. Yoksa Ankara’da eylemime devam edeceğim” dedi. Ferit Şenyaşar ise "Her seferinde annenin Türkçe bilmediğine seviniyorum, çünkü hala taziyemizi kurmadık ve 6 yıldır her duruşmada tanıkları dinlerken aynı acıyı tekrar tekrar yaşıyoruz. Tutuklu (Fadıl) bırakılırsa evimize gidip taziyemizi kuracağız. Bütün ailesi dağıtılan bir anne var burada, bir oğlu da suçsuz bir şekilde tutuklu. Bu anne 6 yıldır çocuğunu bekliyor. Fadıl’ın kızı 6 aylıktı, şimdi 6 yaşında, hala babasını bekliyor” diye konuştu. 

Savcı, sanıkların tutukluluğunun devamını istedi. 

Fadıl Şenyaşar: Katiller dışarıda

Mütalaaya karşı savunma yapan Fadıl Şenyaşar, şunları söyledi: "6 yıldır bizim ulaşamadığımız görüntüler, nasıl sanık avukatları tarafından sunuluyor. Varsa diğer görüntüleri neden sunulmuyor. Avukat Mehmet Doğan sağ tarafta iki el ateş ettiğimi söylüyor. Her tarafta aileme saldırı yapılıyordu, ben onları dağıtmak için bir el ateş ettim. Silah zaten bulunmuş olsaydı bunlar ortaya çıkardı ama bu silahı ne buldular ne de teslim ettiler. İlçe emniyet müdürü göz yummasaydı bu katliam olmazdı. Birisi göz yummuş, diğeri orada yaşananların gözleri önünde olduğu belli olmasın diye kamera görüntülerini almış. Bildiğimiz gerçekler onların iftiralarından daha fazladır. Bunların asıl faili İbrahim Halil Yıldız’dır ama bir ifade verip çekip gitti. Onların dükkanlardan nasıl kaçtıklarını gösteren görüntüleri de sildiler. Katliamı yapan da azmettiren de dışarıda." 

Savunma yapan avukat Özbingöl, "Adil yargılanma kapsamında uzun tutukluluk bir hak ihlali. Müvekkilin yasal sınırlarını aşan 6 yıllık tutukluluğunun göz önüne alınmasını ve tahliye edilmesini talep ediyoruz” dedi. 

Avukat Hidayet Enmek, tanık ifadelerini hatırlatarak, şunları söyledi: “Fadıl, kardeşlerinin saldırıya uğradığını öğreniyor. İş yerine gidiyor ve kardeşlerinin demir sopalarla dövüldüğünü, silahla hedef alınarak vurulduğunu görüyor. Fadıl oraya gitmeseydi Ferit Şenyaşar da hayatını kaybedecekti. Müvekkilimizin tahliye edilmesini istiyoruz."

Deliller karartıldı

Şenyaşar Ailesi avukatlarından Bülent Duran, delil tespitlerinin yapılmadığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Biz burada korkunç bir şey görüyoruz. Sadece aile üyeleri değil, adalet de katledildi. Orada sadece yıkanıp temizlenmedi duvarlar, boyandı. Orada oksijen tüpleri depodan çıkarılıyor, üzerlerinde buluntu yok. Oksijen askılıklarından bahsedildi. Katliamın yapıldığı 6. ayın 20’sinde geliyorlar deliler için. Tanık delilleri, biyolojik deliller karartıldı. Görüntüler olmasına rağmen mahkeme bunu yanlış okudu, yanlış değerlendirdi.”

Mahkeme, tutukluluğunun devamına karar vererek, duruşmayı 12 Temmuz’a erteledi. MALATYA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.