Meclis kayyumu tanımadı

Belediye meclisi

Belediye meclisi

  • Kayyum atanan Colemêrg Belediyesi Meclisi üyeleri, dün toplanarak, kayyumu reddedip kanunu uyguladı. Meclis üyeleri, Viyan Tekçe’yi 'Belediye Başkanvekili' olarak seçti. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Colemêrg Belediyesi'ne 3 Haziran'da kayyum atandı. Türk İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden uzaklaştırılan Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış, 10 yıldır devam eden bir davada 19 yıl 6 ay hapis cezası verilerek tutuklandı. Belediye binasındaki abluka devam ederken, DEM Parti'den Belediye Meclisi üyeliğine seçilen isimler dün bir araya geldi. Kayyum yönetimini reddeden Meclis üyeleri, Viyan Tekçe’yi Eşbaşkanvekili olarak belirledi. 

Toplantıdan sora açıklama deklarasyonu okuyan DEM Parti Örgütlenmeden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Vezir Coşkun Parlak, Colemêrg halkının seçimlerde her türlü hile ve zorbalığa karşı tavrını net bir şekilde ortaya koyduğunu; her zaman iradesine sahip çıktığını ifade etti. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kanun değil hukuk gereğini yaptı” sözlerine tepki gösteren Parlak, şunları söyledi: “Hukuk Hakkari’de işletilmiyor. Hukuk Hakkari’ye uğramıyor. Hukuk Kürt'e uygulanmıyor. Denenmiş ve sonuç alınmamış, sonuç alınmadığı gibi tahribatlar ortaya çıkardığı sabit olan kayyum gaspına başvurmak, büyük sorumsuzlukları beraberinde getirmektedir. Bizlerin esas aldığı tek bir yer vardır o da halkımızdır. Halkımızın Meclis üyelerimize verdiği irade vekaletine sahip çıkmak en büyük sorumluluğumuzdur. 

Olması gereken durum

Bu sorumluluk ve bilinçle bugün Hakkari Belediye Meclisi üyelerimizle bir araya gelip Hakkari halkının iradesini korumak için kimi kararlar almış bulunuyoruz. Hukuk normlarının uygulandığı bir Türkiye’de olması gereken durum, bugün tutuklama kararının ardından belediye meclisinin kendi içinden bir başkanvekili seçmesidir. Bu nedenle bizler bugün Hakkari Belediyesi Eşbaşkanımız Mehmet Sıddık Akış’ın görevden uzaklaştırılmasının ardından Hakkari Belediyesi Meclisi olarak gerçekleştirdiğimiz oylama sonucunda eşbaşkanımız Viyan Tekçe’yi, Hakkari Belediyesi Başkanvekili olarak seçmiş bulunuyoruz.

Gaspçıların halkta karşlılığı yok

On binlerce asker ve polisin arkasına saklanarak o koltukları gasp edenler, bu halk nezdinde karşılıkları olmadığı gibi tarih boyunca da utançla anılacaktır. Hakkari halkının iradesi seçimle gelen Mehmet Sıddık Akış ve Viyan Tekçe’dir. Halkın iradesi seçilmiş belediye meclisidir. Bu irade de her daim burada olacak ve halkın hakkını korumaya devam edecek.” 

İktidar yasaya uymalı

Seçilen Viyan Tekçe de şunları belirtti: “Halkımıza yapılan darbenin 5. günündeyiz. Mehmet Sıddık Akış’ın davası, tuzak ve kumpas davasıdır. Yasaları tanımayan bu iktidar, kararından vazgeçmeli ve belediye eşbaşkanımıza görevi iade edilmelidir. 5 yıl boyunca halkımızın yanında olacağız ve onlara hizmet edeceğiz. Çok zor koşullarda seçim çalışmaları yaptık ve büyük bir emek verdik. Vazgeçmeyeceğiz.” COLEMÊRG

 

* * * 

Nöbet eylemleri sürüyor

Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alındıktan sonra tutuklanması ve yerine kayyum atanmasına karşı belediyeler önünde başlatılan nöbet eylemi sürüyor. Birçok kentte de demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve meslek odalarının katılımıyla nöbet eylemleri başlatıldı. Eylemlerde, “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” denildi. Foto: MA

 

* * * 

Gençlerin direnişi sürüyor

Colemêrg merkeze bağlı birçok mahallede gençler barikat kurarak, irade gaspını protesto etti. 

Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın tutuklanarak yerine kayyım atanmasına karşı tepkiler dinmiyor. Colemêrg merkeze bağlı birçok mahallede gençlerin başlattığı protesto eylemi devam etti. Gazi, Kıran ve Berçelan mahallelerinde gençler alanlara çıkıp barikat kurdu, ateş yaktı. Polisler, gaz bombası, plastik mermi ve tazyikli suyla gençlere saldırdı. Gençler ise havai fişek ve taşlarla karşılık verdi.

Êlih’de de Yeşiltepe ve Petrolkent mahallelerinde akşam saatlerinde biraraya gelen gençler, Colemêrg Belediyesi'ne kayyım atanması kararını protesto etti. Gençler, birçok sokakta lastik yakarak, “Kayyumlar gidecek, halk gelecek” sloganı attı. Polisler, biber gazı ve tazyikli suyla gençlerin protestosuna saldırdı. Gençler ise taşlarla polis saldırısında karşılık verdi. Olaylar gece geç saatlere kadar devam etti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.