Rojava'da seçimler ertelendi

Rojava seçimler

Rojava seçimler

  • Kuzey ve Doğu Suriye’de 11 Haziran’da yapılması planlanan seçimler, bir kez daha ittifakların talebi üzerine 8 Ağustos'a ertelendi.

Kuzey ve Doğu Suriye Yüksek Seçim Komiserliği tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, yerel seçimlerin ertelendiği bildirildi. ANHA'nın paylaştığı Yüksek Seçim Komiserliğinin 5 sayılı kararı şöyle: "Seçimlere katılan partilerin ve siyasi ittifakların talebi üzerine, seçim sürecini daha demokratik hale getirmek amacıyla Kuzey ve Doğu Suriye Yüksek Seçim Komiserliği, seçimlerin ertelenmesine karar vermiştir. 11 Haziran'da yapılması duyurulan seçimler, 8 Ağustos'a ertelendi.

Seçimlere katılan parti ve ittifaklara göre adaylara yönelik seçim propagandası zamanı çok dardı. Ertelemenin bir diğer nedeni de Kuzey ve Doğu Suriye'deki seçimleri izlemek üzere uluslararası kuruluşlara çağrı yapmak için yeterli süreye ihtiyaç duyulmasıydı. Seçimlerin ertelenmesini talep eden siyasi parti ve ittifaklar şöyle: Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Özgürlük İçin Halkların ve Kadınların İttifakı, Daha İyi Hizmet İçin Hep Birlikte İttifakı ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi (Yekitî).

İlk tarih 30 Mayıs'tı

Yüksek Seçim Komiserliği seçimi daha önce ertelemişti. Komiserlik, 30 Mayıs’ta yapılması planlanan yerel seçimlerin 11 Haziran’a ertelendiğini duyurarak, “Seçimlerin 30 Mayıs'ta yapılması kararlaştırılmıştı, ancak çalışmalarımız sırasında; Kuzey ve Doğu Suriye’de belediye seçim hazırlıkları için belirlenen sürenin yeterli olmadığı görüldü" denilmişti.

Türkiye saldırılarını arttırdı

Seçim kararının ardından tehditler savuran Türk hükümeti, son bir haftadır yoğun hava saldırıları düzenledi. Şehit ve yaralıların olduğu saldırılarda, maddi zayiat da oluştu. Türkiye'nin saldırılarına, ABD'nin öncülük ettiği Uluslararası Koalisyon ile Rusya ve Suriye tepki göstermedi.

Oraya itiraz, buraya kayyum

Kuzey ve Doğu Suriye'de seçimlerin yapılmasını 'milli güvenlik' sorunu olarak görüp saldırılarına gerekçe yaparken Kuzey Kurdistan'da da yeniden kayyum politikasına 3. kez Colemêrg Belediyesi'nin işgaliyle başlayıp sürdürmekle de tehdit etti.

MGK'dan yeni işgal iması

Türk Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) 28 Mayıs'taki toplantısı sonrası yayımlanan bildiride, "Irak ve Suriye'de PKK faaliyetleri" bağlamında "Sağlanan desteğin bölgemizdeki tüm unsurlarıyla birlikte bertaraf edileceği, millî güvenliğimiz ve komşularımızın toprak bütünlüğü hilafına herhangi bir oldubittiye firsat verilmeyeceği" yer almıştı.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan da 30 Mayıs'ta Efes-2024 Tatbikatı'nın seçkin gözlemci gününde yaptığı konuşmada, MGK bildirisinde kullanılan "oldubitti" ifadesini tekrarlayarak, yerel seçimleri hedef aldı. Erdoğan, "Terör örgütünün halk oylaması bahanesiyle ülkemizin ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik mütecaviz eylemlerini yakından takip ediyoruz. [...] Türkiye, güney sınırlarının hemen ötesinde Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde bölücü örgütün bir 'teröristan' kurmasına asla izin vermeyecektir. Oldubittiler karşısında daha evvel [...] ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık, aynı durumla karşılaşmamız halinde harekete geçmekten yine çekinmeyiz" demişti.

Üç bölgedeki işgali sürüyor

Türk devleti, bugüne kadar üç bölgeyi hedef alan büyük işgal saldırıları düzenledi. Türk ordusu, 2016'da Êfrin ile doğudaki yerleşimlerin irtibatını koparmak üzere Cerablus-El Bab hattını işgal etti. Türk ordusu, 2018'de Êfrin'i işgal ederek Kürtsüzleştirdi. Son olarak da ABD Başkanı Donald Trump'ın Ankara'yla anlaşması sonucu Serêkaniyê ve Girê Spî bölgelerini işgal etti. Türk devletinin buradalardaki işgali sürüyor ve atadığı kaymakamlarla yönetip giderek ilhak düzeyine taşınıyor.

5 milyon nüfusun belediye hizmeti

Özerk Yönetim, Katalonya Parlamentosu dışında hiçbir devlet tarafından resmen tanınmadı. Fransa, İsveç, Almanya ve İsviçre'de temsilcilikleri var ve Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ile ABD öncülüğündeki  Uluslararası koalisyon, DAİŞ'e karşı ortak mücadele ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, yerel hizmetlerin sağlanması için yönetimlerin halk tarafından belirlenmesini sağlamak amacıyla yerel seçim yapmak istiyor. 3 milyondan fazla seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğu bölgede, 130'un üzerinde belediye var. Seçime bir kısmı ittifaklarla toplam 30 civarında siyasi parti hazırlanıyor. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.