15 yıl süren davaydı, kayyuma yetiştirildi

  • Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce ceza verilen 15 yılık davada 14 kişiden biri olan gazeteci Hamdiye Çiftçi Öksüz, davayı Jinnews'e yazdı. 

Gazeteci Çiftçi'nin yazısından bazı bölümler şöyle: "Biz, 12 kişi 2010'da gözaltına alınarak tutuklandık, iki yıl tutuklu yargılandıktan sonra serbest kaldık, diğer arkadaşların yargılanması tutuklu olarak devam etti. Dosyanın sonraki duruşmalarında, ‘Örgüt yöneticiliği’ ile suçlanan arkadaşlar da yurt dışına çıkışları yasaklanarak serbest bırakıldı. 845 sayfa olan iddianamemizin tamamı telefon tapeleri ve gizli tanıkların yalan beyanlarından ibaret. Asılsız görüntüleri (sokak ortasında kolu polis tarafından kırılan Cüneyt Ertuş görüntüsüne asılsız görüntü denildi) göstermenin, basın açıklamalarını takip etmenin ve çekmenin bile suç olarak gösterildiği, göstermelik bir dosya. Bu dosyanın içi de dışı da bomboş. Yerel mahkemelerin bile suç bulamadığı bu dosyanın zaman aşımına uğramasına birkaç gün kala, AKP'nin bu davayı siyasi fırsata çevirdiğini söylemek çok yerinde olacak.

15 yıl geçti, 20 heyet değişti

Aradan tam 15 yıl geçti. Normalde 'KCK davaları'nın hemen hepsi cezalarla sonuçlanmış ama bizim dava içi boş olduğu için sürekli erteleniyordu. 20 heyet değişti ve her gelen heyet bir diğerine devretti. Yargılamamız öyle bir hal aldı ki, duruşmalar 6 ayda bir yapılmaya başlandı, çünkü dosyanın içeriği boştu.

Seçimden sonra yeniden

Eeğer hukuki olarak bir suç söz konusu olsaydı neden bunca yıl bekletildi? 15 yıldır devam eden ve 20 heyet değiştiren, 'Hakkari KCK Davası’na ilişkin bugüne kadar karar vermeyen ve delil bulamayan bu adalet sistemi, ne oldu da 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Mehmet Sıddık Akış, halkın oyuyla seçildikten sonra dosya suç olarak görüldü. Seçimden önce hiçbir şekilde sorun olmayan bu dava, ne hikmetse şimdi akıllarına geldi. 15 yıldır bu davada yargılananlar, şimdi suçlu ilan edildi ve Eşbaşkan Mehmet Sıddık Akış'ın yerine kayyum atandı. 

Duruşmaya üç gün kala

23 Mayıs 2024’teki duruşmamıza üç gün kala mütalaanın hazırlandığ, "örgüt üyeliği ve propaganda"dan herkes için 15 yıldan 22 buçuk yıla kadar hapis cezası istendiğini öğrendik. Mütalaanın içeriği tamamen boş; o kadar aceleye gelmiş ki kendileri bile ne yaptıklarını anlayamamış.

Akış'a özel ilgi

Hazırlanan mütalaada her birimize birkaç sayfa yer verilmişken, seçilmiş Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’la özel ilgilendiğini görüyoruz. Asıl amacın halkın iradesini gasp etmek olduğunu anlamak için hukukçu falan olmaya gerek yoktu. İçişleri Bakanlığının, kararı bile beklemeden İçişleri Bakanlığının harekete geçip görevden alması, nasıl bir hukukla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.