Cilo Dağı’nın Berfinleri

Toplum/Yaşam Haberleri —

Cilo Dağı

Cilo Dağı

  • Cilo dağı eteklerinde açan çiçekler baharın gelişini müjdelerken, eriyen karların altında açan Berfinler görenleri kendine hayran bırakıyor. Talana direnen vadi, her şeye rağmen heybetini yıllardır koruyor.

MEDİNE MAMEDOĞLU/HAKKARİ

Kurdistan ovaları, dağları tarihi mekânlarıyla göz kamaştırıyor. Bütün talan politikalarına ve yaratılan tahribata rağmen direnen doğa, her bahar yeniden hayat buluyor. Bu mekânlardan biri de son dönemde turizme açılan ve büyük tahribata maruz bırakılan Cilo Dağı’ndaki Cennet ve Cehennem Vadisi. Binbir renk çiçekleri ve karlı dağlarıyla görenleri kendine hayran bırakan vadi, yeşil ve beyazın uyumuyla görsel bir şölen sunarken bir yandan da bölge halkının geçim kaynağı oluyor.

 

 

Endemik çiçekler renk katıyor

Göğe uzanan karlı dağlar, dağların arasında akan kar suyu ile eşsiz görüntüler ortaya çıkaran vadide endemik çok sayıda bitki ve çiçek de yetişiyor. Eriyen karların arasında açan Berfinler güzellikleriyle büyülerken, çok nadir yetişen beybûnlar kendini göstermeye başlıyor. Sarı, kırmızı ve mor renkli çiçeklerle bezeli vadi yaz boyu renklerini koruyor. Bölge halkının pancar için akın ettiği, koçerlerin ise yaz aylarında mesken edindiği vadi, Eylül ayı geldiğinde havaların soğumasıyla, yeniden heybeti ile baş başa kalacak.

 

 

Vadi talana direniyor

Birçok bölgesi kar nedeniyle halen kapalı olsa da Milli Park ilan edilen ve son süreçte ‘turizm’ adı altında turlara açılan Cennet ve Cehennem Vadisi, tahrip ediliyor. Küresel ısınma sebebiyle karların çok hızlı eridiği, diğer yandan ziyaretçilerin hoyratlığı nedeniyle tahrip edilen vadi, ‘milli park’ olmasına rağmen korumasız bırakılıyor. Kış aylarında yoğun kar yağışı nedeniyle yolu kapanan vadiye girişlere çoğu zaman ‘güvenlik’ gerekçesiyle izin verilmezken; bahar ve yaz ayları boyunca halka açık kalıyor. Talan ve tahribata direnen vadi, her şeye rağmen heybetini koruyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.